Coğrafi işaretli Malkara eski kaşar peyniri

Malkara eski kaşar peyniri Türkiye peynir kültürünün güzide ürünlerinden sadece birisi. 90 ila 120 TL arasında kilogram fiyatı olan Malkara eski kaşar peyniri lezzetini nerden alıyor? Malkara eski kaşar peynirinin fiziksel ve kimyasal yapısı ve tadı nasıl? Cevabı haberimizde…

TARIM 08.01.2020, 11:57 08.01.2020, 12:11
Coğrafi işaretli Malkara eski kaşar peyniri

Malkara eski kaşar peyniri lezzetini ilçenin eşsiz coğrafyasından alıyor. Tekirdağ’ın merkezinin 56 kilometre batısında bulunan Malkara ilçesinin ikliminin meydana getirdiği flora, yörenin toprağında ve suyunda lezzet olarak yankı buluyor.

Malkara eski kaşar peyniri lezzetini nerden alıyor?

Malkara eski kaşar peyniri, yöreye özgü kekik ve otlarla beslenen koyun, keçi ve ineklerin sütü kullanılarak yapılıyor. Yapımında yüzde 30-35 keçi sütü, yüzde 20-35 koyun sütü, yüzde 30-35 inek sütünden faydalanılıyor.

Malkara eski kaşar peyniri, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde de övgüyle geçen Malkara’nın ünlü peynirlerinden birisidir.

Malkara eski kaşar peyniri Evliya Çelebi’nin eserinde!

Malkara eski kaşar peyniri, Evliya Çelebi’nin de dikkatini çekmiş, Seyahatnamesinde kaşkaval bölgesinin Malkara eski kaşar peynirinden de bahsetmiş ve yöreye özgü bir peynir olarak eserine katmıştır.

Malkara ilçesinin Selanik ile İstanbul arasındaki yolun üzerinden olması, Malkara eski kaşar peynirinin tanınmasına büyük katkı sağlamıştır. Yoldan geçen ziyaretçiler mutlaka Malkara’ya uğramış, Malkara eski kaşar peynirinin lezzetini tatmış, yayılmasını sağlamıştır.

Malkara’nın Selanik'ten İstanbul'a giden eski yol üzerinde olması, konaklama yönünden önemli bir merkez olmasını sağlamıştır. 1937 yılında yapılan bir araştırmada, Trakya Bölgesinde kaşar peyniri üretimi yapan mandıralar tespit edilmiştir.

Malkara Ticaret ve Sanayi Odası, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında “Malkara eski kaşar peyniri”ni 14 Eylül 2017’de coğrafi işaretli ürün olarak tescil ettirdi.

Kilogram fiyatı 90 ila 120 lira arasında değişien Malkara eski kaşar peynirinin fiziksel, kimyasal ve duyusal özellikleri nasıldır?

Malkara eski kaşar peynirinin fiziksel, kimyasal ve duyusal özellikleri şu şekildedir:

Malkara eski kaşar peynirinin fiziksel özellikleri

Kabuk: Kirli ve koyu saman sarısı renklerinde sert ve kalın,

Şekil: Malkara eski kaşar peynirinin silindirik şekli değirmen taşını anımsatıyor ve bir kenarında da silindir dairesinin üçte biri oranında düz yüzey yer alıyor,

Yapısı: Tam olgunlaşmış Malkara eski kaşar peyniri oldukça sert yapılı oluyor,

Ağırlığı: Tam olgunlaşmış Malkara eski kaşar peynirinin kelle ağırlığı 11 kilogramdan fazla,

Malkara eski kaşar peynirinin kimyasal özellikleri

Kuru madde: Malkara eski kaşar peynirinin olgunlaşmış halinin en az yüzde 60’ı kuru maddeden oluşuyor,

Yağ Miktarı: Tam olgunlaşmış halinde en az yüzde 45 süt yağı bulunuyor,

Tuz Miktarı: Olgunlaşmış halde kuru maddede yüzde 3-5 arası tuz bulunuyor,

Malkara eski kaşar peynirinin tadı

En baskın tatlar: Umami, tuzlu ve ekşi,

En baskın aromatik özellikleri: Pişmiş, kremamsı-süt yağı, peyniraltı suyu,sülfür, ransit, hayvanımsı, maya ve küf, broth (et aroması), fındığımsı ve meyvemsi.

Yorumlar (2)
Ayşe şen 4 yıl önce
Malkara!keşan esk8 kadarını daha yeni gördüm diyebilirim tadı nasıl bilemem internet satışınız varmi varsa denemek istiyorum çok güzel anlattınız kolay gelsin
sertacozdel@gmail.çöm SERTAÇ 0532 272 97 72 2 yıl önce
İnternetten sipariş vermek istiyorum Nasıl verebilirim ( Koyun eski kaşar peyniri— Koyun teneke beyaz peynir ve zeytin siparişi ) fiyat I da yazarsanız sevinirim.