Bitkisel üretimde destekleme ödemeleri miktarı açıklandı

Bitkisel üretimde kimyasal mücadelenin yerine biyoteknik yöntemler kullanıp kimyasal ilaç kullanımını azaltan üreticelere dekar başına gerçekleştirilecek destekleme ödemeleri belirlendi.

TARIM 18.11.2020, 11:16 18.11.2020, 17:29
Bitkisel üretimde destekleme ödemeleri miktarı açıklandı

Tarım ve Orman Bakanlığı'nca "Bitkisel Üretimde Biyolojik ve/veya Biyoteknik Mücadele Destekleme Ödemesi Uygulama Tebliği", Resmi Gazete'de yayınlanıp yürürlüğe girdi.

Tebliğ ile birlikte doğal dengenin korunması amacıyla biyolojik veya biyoteknik mücadelede bulunan üreticilere destekleme ödemesine yapılmasına dair esaslar ve usuller düzenlendi.

Destek ödeme kapsamı ve miktarları ne kadar olacak?

Buna göre açık alanda turuniçgilde Akdeniz meyve sineğine karşı tuzak kullanımı ve feremon için tahsis edilen dekarlık 80 liralık destekleme, tuzak kutusunun en az 5 sene ömrünün bulunması sebebiyle daha öncesinde tuzak kutusu olup da yalnızca feromon kullanan üreticelere dekarlık 30 liralık destekleme ödemesi yapılacak.

Örtü altı üretimi için dekarlık 400 TL, biyoteknik mücadelede, tuzak ve feromon kullanan üreticilere 120 TL, domateste güveye karşı ise yalnızca feromon kullananlar için 60 TL'lik destek verilecek.

Açık alanda domateste biyoteknik mücadelede, tuzak ve foromon kullananlar 50 TL, domates güvesine karşı yalnızca feromon kullananlar ise 30 TL destek alacak.

Biyoteknik mücadelede destek miktarı bağ, elma, ayva, kayısı ve armut için dekarlık 50 TL, nektarin ve şeftali için 80 TL, zeytin için ise 33 TL olarak uygulanacak.

Nar üreticilerine ise biyolojik mücadele dahilinde dekar başına 50 TL, biyoteknik mücadele çerçevesinde ise 80 TL'lik destek sağlanacak.

Başvuru tarihleri...

Yılbaşı öncesinde biyolojik ve biyoteknik mücadele gerçekleştiren üreticiler başvurularını, ayva, kayısı, elma, armut, açıkta domates,, bağ, turunçgil, zeytin, şeftali, nar ve nektarin için 4 Aralık, örtü altı için ise 31 Aralık günü mesai bitimine kadar gerçekleştirmeleri gerekecek.

Yorumlar (0)