‘Beyaz altın’ hasadı başladı

Kastamonu'ya bağlı Taşköprü ilçesinde yetiştirilen ve 'beyaz altın' olarak isimlendirilen sarımsağın hasadı başladı. Yeni sezonda 25 bin ton rekolteye ulaşılması beklenen sarımsak yetiştiriciliğinden yaklaşık olarak 4 bin aile ekmek parası kazanıyor. Ürünün kilosu ise 18 ila 30 TL arasında değişiyor.

TARIM 12.07.2022, 21:37 13.07.2022, 17:46
‘Beyaz altın’ hasadı başladı

AB (Avrupa Birliği) nezdinde coğrafi işareti tescillenen Taşköprü sarımsağında hasat işlemlerine başlandı. 'Beyaz altın' olarak da isimlendirilen sarımsak yetiştiriciliğinden yaklaşık olarak 4 bin aile ekmek parası kazanıyor. Bu sezon yaklaşık olarak 25 bin ton dolaylarında rekolte elde edilmesi beklenirken, ürünün kilosu ise 18 ila 30 TL arasında değişiyor.

"Boyuta ve kaliteye göre fiyat değişiyor"

Çiftçilerden Şevket Aytaç, "Yeni sezonun hasadı başladı. İşçilerimizle beraber söküm işlemlerine başladık. 8 ila 10 gün kadar tarlada kurumaya bırakılacak, sonra da hayırlısıyla tezgahlardaki yerini alacak. Sarımsağımızın kalitesi zaten tartışmaya kapalı, kalite hususunda en ufak bir sıkıntı dahi yok. Kalite ve aroma her sene aynı. Sarımsağımız coğrafi işaret de aldı. Allah'a şükür sarımsağımızda bu sene de bir sorun yok. Artık alıcısını bekliyor. Geçtiğimiz günlerde kilosu 18 ila 30 TL arasında yurttaşlarımıza sunuluyordu. Sarımsağın boyutuna ve kalitesine göre fiyatlar değişiyor." diye konuştu. 

"Hiçbir aşamada zararlı ilaç kullanılmadı"

Aliye Güllü ise "Sarımsaklar sağlam ve güzel. Oldukça verimli. Zaten senelerdir biz bu işi yapıyoruz. Burada yetişen ürünler organik, hakiki Taşköprü sarımsağı. Her şeyi kendimiz yaptık, kendimiz kazdık, kendimiz diktik. Hiçbir aşamada zararlı ilaç kullanılmadı." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)