Bayramiç Barajı tarımsal sulamaya kapatılacak

Doluluk oranı yüzde 8,5 olarak ölçülen Bayramiç Barajı'nın su seviyesinin düşük olması nedeniyle tarımsal sulamaya kapatılacağı öğrenildi.

TARIM 16.10.2023, 11:50 17.10.2023, 09:24 Şeyda Gül
Bayramiç Barajı tarımsal sulamaya kapatılacak

Türkiye özellikle son yıllarda artan kuraklık sorunu nedeniyle barajlarda ciddi doluluk oranları yaşıyor. Çanakkale'de çok sayıda su kaynağını içerisinde barındıran ve mitolojide 'Bin Pınarlı İda' olarak geçen Kaz Dağları'ndan beslenen 96,5 milyon metreküp su kapasitesine sahip Bayramiç Barajı'nın doluluk oranı yaşanan kuraklık nedeniyle yüzde 8,5'lere kadar düştü.

Kritik seviyeye düştü

Bayramiç Ziraat Odası Başkanı Mesut Şen, barajdaki su seviyesinin düşmesi sonucu arıtma tesisi de olmadığı için suda balık ve balçık kokusu olduğunu dile getirdi. Barajın bir hafta içerisinde tarımsal sulamaya kapatılacağını belirten Şen, bunun kritik seviye demek olduğunu vurguladı. Yaşanan kuraklık nedeniyle barajın bu yıl en yüksek yüzde 86 civarında kaldığını hatırlatan Şen, buna istinaden ekimin fazla olması ve Bayramiç Barajı'nın sulama alanının çok geniş olmasından dolayı suyun yetersiz kalacağını daha önceden tespit ettiklerini söyledi. Şen, “Bununla ilgili Sulama Birliği'nden talepte bulunmuştuk. Sulama Birliği'nin çalışanları ve yöneticileri bizim talebimizi yerinde buldular ve sulamaya müdahale edildi” dedi.

Barajın su seviyesi çok düşük

Bir sonraki sezona da dikkati çeken Şen, normalde hafta 2 gün olan sulama yasağını, haftada 3, kademeli bir şekilde 4 güne kadar çıkardıklarını vurguladı. Alınan bu önemlerle su seviyesine bu zamana kadar getirebildiklerini ifade eden Şen, hiçbir üreticiyi mağdur etmeden ekim ayının 15'ini gördüklerini söyledi. Önümüzdeki dönemlerde güz yağmurlarının yağmasıyla sulama sezonunu kapatmış olacaklarını söyleyen Şen, ancak şu anda barajın su seviyesi çok düşük olduğunu vurguladı. Bayramiç Barajı sadece sulama barajı olmadığının altını çizen Şen, Bayramiç merkezin içme suyunu da karşıladığını hatırlattı. Çok düşük su seviyesi olduğu zaman suların balık ve balçık koktuğunu ifade eden Şen, ayrıca insan sağlığına zararlı hale geldiğine de dikkat çekti. Bununla ilgili önümüzdeki sezon için de barajın doluluk oranına göre ekim planlaması yapılması gerektiğini savunan Şen, “Bütün üreticilerimizin de bu planlamaya uyması gerekiyor. Kaçak ekimlere izin verilmemeli. Bayramiç halkının bu içme suyundan en üstün şekilde faydalanması için sulama sezonunu yüzde 15 seviyelerinde bitirmemiz lazım” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)