200 aile cevizli sucuk yaparak geçiniyor!

Batman Sason’da 200’ün üstünde aile, yaptıkları cevizli sucukları satarak geçimlerini sağlıyorlar. Cevizli sucuk üretimi yapan aileler, kurutma yeri yapımına destek olunması durumunda üretimlerini 2 katına çıkaracaklarını söylediler.

TARIM 14.01.2020, 17:46
200 aile cevizli sucuk yaparak geçiniyor!

Sason’da sonbahar dönemine denk gelen bağ bozumu döneminde yapılan cevizli sucuk, ülke genelinde artan taleple yılın her döneminde üretilir hale getirildi.

Kilosu 25 ila 50 TL arasında satıyorlar!

Toplanan cevizlerin kırılıp içlerinin çıkarılmasıyla ipe diziliyor. Meşe odununun aleviyle kaynatılan üzüm pekmezinin ipe dizili cevizle buluşması ve daha sonra bulamaca batırılıp satışa hazır hale gelene kadar bekletiliyor. Cevizli sucukların kilogramı 25 ila 50 lira arasında alıcı buluyor.

Kurutma yeri desteği verilirse üretim iki katına çıkacak!

Cevizli sucuk üreticilerinden Yusuf Çelik, kurutma yeri yapımında destek verilmesi durumunda üretimlerini iki katına çıkaracaklarına işaret etti. Çelik,  “Ceviz içini kolilerden alıyoruz. Süzgecin içinde kırılmaması için nemlendiriyoruz, ardından ipe diziyoruz. 10 gün bu şekilde bırakıyoruz. Daha sonra bulamaca batırıp tekrar asarak kurumasını bekliyoruz. Kurumasının ardından kartonlara yerleştirdiğimiz cevizli sucukları satışa gönderiyoruz. Sason genelinde cevizli sucuk çok meşhurdur. 200’den fazla aile geçimini bu cevizli sucuktan sağlıyor. Şimdilik yurt içinde satışını yapıyoruz, ama destek verilirse, kurutma yerleri yapılıp fan koyulursa, 3 günde kurusa aileler daha fazla üretim yapar ve yurt dışına satarız” diye konuştu.

Yorumlar (0)