İstanbullular dikkat: Asit yağmuru geliyor!

İstanbul'da artan hava kirliliğinin basınç değişimiyle birlikte Perşembe günü asit yağmuruna dönüşmesi bekleniyor.

YAŞAM 14.01.2020, 18:03
İstanbullular dikkat: Asit yağmuru geliyor!

İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Bölümü üyesi Dr. Deniz Demirhan, İstanbul'un Kağıthane ilçesinde yaptığı hava kirliliği ölçümü sonuçlarını paylaştı. Demirhan, bulduğu değerlerden 50 mikrogramı aşmaması gereken PM10'un 189 mikrogram, 25'i aşmaması gereken PM2,5 değerinin ise 199 olduğunu belirtti.

"Şu anda kirli bir atmosferin içindeyiz"

İstanbul'da şu anda etkili olan yüksek basıncın Perşembe günü alçak basınçla değişmesi beklenirken Dr. Demirhan bu değişimin İstanbul'a asit yağmuru olarak etki edeceğini belirtti. Demirhan, "Perşembe günü bu yüksek basıncın yerini alçak basınç alacak. Perşembe ve Pazar günü yağış bekleniyor. Şu anda kirli bir atmosferin içindeyiz. Bu şekildeyken yağan yağmur da asit yağmuru olacaktır" şeklinde konuştu.

"Hava temizlenecek ama yerde asit yağmurlarının etkilerini göreceğiz"

Yağmurlar yüzünden metallerin korozyona uğrayabileceğini, asfaltlar, cildimiz ve saçlarımız dâhil birçok yerde sorun yaşayabileceğimizi belirten Dr. Demirhan, "Asit yağmurları bütün kirleticileri yere indirecektir. Hava temizlenecek ama yerde asit yağmurlarının etkilerini göreceğiz" dedi.

Gözle görülmeyen hava kirliliğine dikkat!

İTÜ Meteoroloji Bölümü üyesi Demirhan, gözle görülmeyen hava kirliliğinin çok daha büyük bir tehlike taşıdığını vurgularken "Çapı 2,5 mikrometre olan Partiküller Maddelerden (PM) bahsediyoruz. Bunlar çok tehlikeli olanları. Çünkü o kadar küçükler ki akciğerimizde en uç noktalara, en ince kılcal damarlara ilerleyebiliyorlar. Bu yüzden KOAH, astım gibi hastalılara sebep olabiliyorlar" diye konuştu.

Yorumlar (0)