Türk güreşinin efsanesi: Yaşar Doğu

Aramızdan ayrılışının 59. yılında anılan 'Türk güreşinin babası' Yaşar Doğu, elde ettiği başarılarla efsaneler arasında yerini aldı.

SPOR 08.01.2020, 13:21 12.01.2020, 15:28
Türk güreşinin efsanesi: Yaşar Doğu

"Türk güreşinin babası" olarak da bilinen merhum millî güreşçi Yaşar Doğu, 1913'de Samsun'un Kavak ilçesine bağlı Karlı köyünde dünyaya geldi.

1. Dünya Savaşı'na katılan babasının şehit olmasının ardından dedesinin köyü Emirli'de büyüyen Doğu, çocukluğunun geçtiği bu köyde karakucak güreşi yapmaya başladı. Aldığı başarılarla adı duyulmaya başlayan Yaşar Doğu, Ankara'da askerliğini yaparken minder güreşine geçiş yaptı.

Oslo'da 1939 yılında gerçekleştirilen Avrupa Şampiyonası'nda 66 kiloda mücadele eden Yaşar Doğu, yaptığı dört güreşin birinde yenilgi alarak ikinci oldu. Bu, efsane güreşçinin kariyeri boyunca ay-yıldızlı mayoyla aldığı ilk ve tek mağlubiyet...  

1940 yılında İstanbul'da Balkan Şampiyonluğuna ulaşan Yaşar Doğu, ilk Avrupa şampiyonluğunu ise İsveç'in başkenti Stockholm'de yaşadı. 1946'da düzenlenen organizasyonda 73 kiloda 6 maçta mücadele eden Yaşar Doğu, Avrupa şampiyonu unvanının sahibi oldu.

Yaşar Doğu, bir yıl sonra bu defa Çekya'nın (Çekoslovakya) başkenti Prag'da gerçekleştirilen Avrupa Grekoromen Şampiyonası'nda 73 kiloda altın madalya kazandı.

Efsane güreşçiler arasında yer aldı

1948 Londra Olimpiyatları'nda yaptığı 5 güreşte de galibiyet yaşayan Doğu, ilk olimpiyat madalyasına sahip oldu. Bir sporcunun kariyerinde elde edebileceği en özel şampiyonluğu Londra'da yaşayan Doğu, adını efsaneler arasına yazdırdı.

1949'da İstanbul'da yapılan Avrupa Şampiyonası'nda da altın madalya alan Yaşar Doğu, hayatı boyunca bir kez Dünya Şampiyonası'na katılma şansı elde etti.

Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de 1951'de düzenlenen Dünya Şampiyonası'nda mücadele eden millî güreşçilerin tamamı altın madalya alarak döndü. 87 kiloda Finlandiyalı, İranlı, Alman ve İsveçli rakiplerini mağlup eden Doğu, kariyerinin tek dünya şampiyonluğunu yaşadı.

Yaşar Doğu, kariyeri boyunca millî mayoyla yaptığı 47 güreşin sadece birinde yenilgi alırken, galip geldiği 46 karşılaşmanın 33'ünü tuşla bitirdi.

Güreş kariyerine birer olimpiyat ve dünya ile üç Avrupa şampiyonluğu sığdıran Yaşar Doğu, sporu bıraktıktan sonra da minderden kopmayarak Türk güreşine antrenör olarak hizmet etti. 

Köy köy dolaşarak yetenekli gençleri keşfeden Yaşar Doğu, öğrencilerinden bir şeyi esirgemedi. Örnek bir karaktere sahip olan Doğu, sırtında odun çuvallarını taşıyıp sobayı yakarak öğrencilerinin üşümesini engelledi. Minderlerin söküğünü diken, öğrencilerinin iş bulmasına da yardım eden Doğu, karşılık beklemeden yaptıklarıyla "Türk güreşinin babası" adıyla anıldı.

Takımıyla İsveç'te bulunduğu sırada kalp krizi geçiren Doğu, doktorların "dinlen" tavsiyesine rağmen yurda döndükten sonra genç güreşçiler yetiştirmeye devam etti.

Yaşar Doğu, Ankara'da geçirdiği ikinci kalp krizinin ardından 8 Ocak 1961'de hayata veda etti. Efsane güreşçinin kabri Ankara Cebeci Askeri Şehitliği'nde yer alıyor. Doğu'nun büyüdüğü Emirli köyündeki ev ise müze ve anı evi olarak ziyarete açık tutuluyor.
 

Yorumlar (0)