Shohreh Bayat ülkesine dönemiyor

Satrançtaki A Kategori seviyesindeki sayılı hakemler arasında yer alan İranlı Shohreh Bayat, Şanghay'da gerçekleştirilen bir turnuvada çekilmiş başörtüsüz fotoğraflarının yayınlanmasından sonra ülkesine dönmekten korktuğunu belirtti. Bayat, döndüğünde tutuklanacağını düşünüyor.

SPOR 16.01.2020, 16:25 16.01.2020, 17:25
Shohreh Bayat ülkesine dönemiyor

A Kategori kadın hakemlerinden 32 yaşındaki İranlı Shohreh Bayat, Şanghay’da gerçekleştirilen Kadınlar Dünya Şampiyonası’nda çekilen başörtüsüz fotoğraflarından dolayı ülkesine dönemiyor. Bayat, ülkesine döndüğü takdirde tutuklanacağı düşüncesine sahip.

BBC’ye verdiği demeçte “Telefonumu açtığımda fotoğraflarımın birçok yerde yayınlandığını gördüm. Başörtüsüz olduğum ve başörtüsüne karşı bir protesto içinde olduğum yazıyordu” dedi. İran’da kadınların başörtüsüz dolaşması yasak.

Turnuvada başörtüsü giydiğini ifade eden Bayat “Turnuvada başörtüsü takıyordum ama açıkçası bu inanışıma aykırı. İran’da zorunluğu olduğu için başörtü takıyorum ancak bana sorarsanız bu kişilerin kendi isteklerine bağlı olarak kalmalı” ifadelerine yer verdi. Bayat fotoğrafların internette yayınlandığını, verilen tepkileri gördüğünde endişelendiğini ve paniğe kapıldığını dile getirdi. İranlı hakem başörtüsü giyme ihlali nedeniyle  birçok kişinin İran’da hapis yattığını ve belki de kendisinin örnek olarak gösterilmeye çalışıldığını belirtti.

Dönme şansı olursa seve seve ülkesine geri dönmek istediğini ifade een Bayat, şu aşamada bunun mümkün olmadığını düşünüyor. BBC’nin yaptığı teyide göre İran Satranç Federasyonu Shohreh Bayat’a mail yoluyla ulaşarak durum hakkında ifade vermesini istemiş ancak Bayat bu talebi yanıtlamamış.

Uluslararası Satranç Federeasyonu Basın Sözcüsü Misha Friedman açıklamasında, İran Hükümeti veya herhangi bir İranlı Bakan’dan Bayat’ın turnuvadan atılmasına yönelik bir talep gelmediğini söyledi. Kurumlarının kıyafet yönetmeliğinin bulunmadığını belirten Friedman, Bayat’ın turnuvadaki performansından çok memnun olduğunu ve ilgilendikleri tek konunun bu olduğunu dile getirdi.
 

Yorumlar (0)