Bakanlıkta ağırlanmak Hafter'in gücüne gitmiş!

Libya'nın doğusundaki silahlı milislerin lideri Halife Hafter'in, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Kremlin'de görüşme umuduyla Moskova'ya gittiği fakat Dışişleri Bakanlığında ağırlanınca ateşkes anlaşmasını imzalamadan ülkeyi terk ettiği öğrenildi. 

DÜNYA 16.01.2020, 16:42
Bakanlıkta ağırlanmak Hafter'in gücüne gitmiş!

ABD merkezli Bloomberg haber ajansı, Rusya'nın başkenti Moskova'da sonuca ulaşamayan Libya müzakerelerinin perde arkasında yaşananlara ilişkin bir haber yayınladı. 

Haberde, Halife Hafter'in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşme umuduyla Moskova'ya gittiği bildirildi. Fakat kendisini Dışişleri Bakanlığında gerçekleştirilen görüşmelerde bulan Hafter, duyduğu öfke sebebiyle anlaşmayı imzalamadan Moskova'yı terk etti.

Haber ajansı, Moskova'da Libyalı taraflarla yapılan görüşmelere ilişkin, "Vladimir Putin, öfkeli Libyalı general tarafından nasıl oyuna getirildi?" başlıklı bir haber yayınladı.

"Kırmızı halı ile karşılanmayı ümit etti"

Libya'nın doğusundaki silahlı milislerin lideri Halife Hafter'in Moskova'da kırmızı halı ile karşılanıp Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Kremlin'de görüşmeyi ümit ettiği kaydedilen haberde, kendisini Dışişleri Bakanlığında gerçekleştirilen görüşmelerde bulduğu ifade edildi. 

Haberde, Halife Hafter'in Vladimir Putin ile görüşememesi nedeniyle öfke nöbeti geçirdiği ve önce görüşmeleri daha sonra da Moskova'yı terk ettiği kaydedildi. 

"Hafter'in efsanevi inadını hesaba katmamış gibi görünüyor"

Yaşananların Vladimir Putin bakımından "başarısızlık" olarak nitelendirildiği haberde, "Putin, Libya'daki tarafları ateşkes anlaşması imzalamak için Moskova'ya davet ederken, 76 yaşındaki Hafter'in efsanevi inadını hesaba katmamış gibi görünüyor." bildirildi. 

Haberde, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE)Türkiye'ye çok fazla taviz verildiği gerekçesiyle ateşkes anlaşmasına destek vermediği kaydedilerek, "Moskova'da yapılan görüşmelere ilişkin bilgi sahibi olan Türk bir yetkili, ateşkesin sağlanmasının Türkiye ile Rusya'nın petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri hususunda iş birliği yapmasına imkân tanıyacağını belirtti. Yetkili, aynı zamanda bunun Türkiye'nin Trablus hükümeti ile imzaladığı Deniz Sınır Bölgesi Anlaşması'nı da koruyacağını söyledi." denildi. 

"Kontrol ettiği alanlardan çekilmesini öngören maddeye itiraz etti"

Moskova'daki görüşmelere ilişkin bilgi sahibi bir kişi, ateşkesin Türkiye ve Rusya'nın kuracağı bir ekiple denetlenmesine Hafter tarafından tepki gösterildiğini aktardı.

Habere göre yetkili, Hafter'in anlaşma metninde bulunan ve Trablus'un eteklerinde kontrol ettiği alanlardan geri çekilmesini öngören maddeye itirazda bulunduğunu kaydetti. 

"Libya iç savaşının öngörülmez olduğunu gösterdi"

Haberde, Moskova'da yaşananların Putin'e Libya iç savaşının ne kadar öngörülemez olduğunu gösterdiği yorumu yapıldı. Rus yetkililerin Hafter'in müzakere masasına tekrar geleceği konusunda iyimser olduğu da vurgulandı.

Yorumlar (0)