Galatasaray'dan 'Lale Orta' açıklaması

Galatasaray, Lale Orta'nın yayıncı kuruluştaki yorumculara baskı yapıldığı iddialarının gerçek dışı olduğuna ilişkin ifadelerine sert tepki göstererek, "Lale Orta'nın tarafsızlık ilkesini görmekten gelerek, kamuoyu üzerindeki algıları dizayn etme görevini üstlenmiş olduğu açıkça ortadadır." açıklamasında bulundu.

SPOR 19.03.2023, 00:58
Galatasaray'dan 'Lale Orta' açıklaması

"Geçtiğimiz haftadan bu yana yaşanan ve hala inanmakta zorluk çektiğimiz gelişmeler ötürü aşağıdaki hususların tarafları tarafından en kısa sürede açıklığa kavuşturulmasını beklemekteyiz." denilen açıklamada, Süper Lig'in 25'inci haftasındaki Kasımpaşa müsabakasındaki pozisyonlara ilişkin gündeme gelen iddialar ile ilgili olarak, şu görüşler aktarıldı:

"Kasımpaşa mücadelesinde futbolcumuz Nicolo Zaniolo'ya yönelik yapılan kasti hareketin, müsabaka sonrası bütün kamuoyu gibi hakem hocalarınca da kırmızı kartla cezalandırılması gerektiğine işaret edilmiştir. Bu pozisyonla ilişkili olarak hafta içi ortaya çıkan görüntüler ve süren tartışmalara karşın sakin kalarak MHK (Merkez Hakem Kurulu) ve başkanının gerçekleştireceği açıklama ile bütün spekülasyonları sonlandıracağına inandık. Geldiğimiz bu noktada, MHK Başkanı'nın verdiği demeç, yayıncı kuruluşa sipariş üzerine görüntü servis ettiği yönünde medyada yer alan iddiaların doğru olduğunu gösteren bir itiraftır. Lale Orta, bu itirafla VAR (Video Yardımcı Hakem) odasında kayda alınan görüntüleri dışarıya sızdırdığını, Merkez Hakem Kurulu'nun görev tanımının dışına çıkarak hakem yorumcuları üzerinde baskı yaptığını dolaylı olarak kabul etmiştir. Lale Orta'nın tarafsızlık ilkesini görmekten gelerek, kamuoyu üzerindeki algıları dizayn etme görevini üstlenmiş olduğu açıkça ortadadır. Bu zamana değin yapılmış bütün hakem hatalarından daha da vahimi, adaletin terazisine direkt olarak müdahale olan bu hareketin hangi niyetle yapıldığını anlamakta zorluk çekiyoruz."

Orta'dan, hazırlanan özet görüntüleri bizzat kendisi tarafından iletilen görüntüyle değiştirmesinin beklendiği vurgulanarak, "Karşılaşma sonrasında yayıncı kuruluş haricinde diğer yayıncı kuruluşlarına ulaştığı ve telkinde bulunduğuna yönelik iddiaları hakkında açıklama bekliyoruz. Eski hakemlere ulaşarak kendisine karşı gerçekleştirilen bir operasyon olduğu şeklinde sözlerle kamuoyunu manipüle etmeye çabaladığı iddiaları hakkında da açıklama bekliyoruz. Ve soruyoruz; iddia ve itiraflar ışığında bu şahsın adaleti sağlamakla görevli, kritik bir kurulun başkanlığında olması ne denli doğrudur?" ifadelerine yer verildi. 



TFF'den inceleme talep edildi

Galatasaray, ayrıca VAR odasında bulunan hakemlere müdahalede bulunup bulunulmadığı hususunda TFF'den (Türkiye Futbol Federasyonu) inceleme başlatmasına yönelik istekte bulundu.

Galatasaray Spor Kulübü, Süper Lig'in 26'ıncı haftasında 2-1'lik skorla kaybedilen Konyaspor müsabakasındaki bazı pozisyonlara ilişkin de TFF'den istekte bulunarak, şöyle dedi:

"Dün (17 Mart) akşam oynadığımız Konyaspor mücadelesinde futbolcumuz Leo Dubois'ya yönelik yapılan, hakem hocalarınca da tartışmasız bir şekilde kırmızı kart olarak nitelendirilen müdahaleye anlaşılmaz bir biçimde sarı kart verilmiştir. Yine müsabakanın ilerleyen anlarında aynı Konyaspor futbolcusuna ikinci sarı kart verilmemiştir. Tüm bu kararlara hangi hakem aklıyla imza atıldığı ve VAR hakemleri dahil gerçekleştirilen konuşmaların TFF tarafından detaylıca incelenmesi ve VAR'a bir müdahalede bulunulup bulunulmadığının açıklığa kavuşması gerekmektedir. TFF'nin bu hususları titizlikle değerlendirerek en temel misyonu olan adaleti temin etmek için gerekli adımları ivedilikle atmasını ve tahkikatları yapmasını beklemekteyiz. 'Bir takım için değil, her takım için adalet.' diyerek çıktığımız bu yolda, Galatasaray'a özel kurulan herhangi bir oyunun seyircisi olmayacağımızı da bütün spor kamuoyuna bildiriyoruz."

Yorumlar (0)