DEAŞ'lıların iadesi başladı, Avrupa'yı panik sardı!

Türkiye, terör örgütü DEAŞ mensuplarını vatandaşı oldukları ülkelere iade etmeye başladı. Türkiye harekete geçince Avrupa'yı da panik sardı.

GÜNDEM 13.11.2019, 09:11
DEAŞ'lıların iadesi başladı, Avrupa'yı panik sardı!

Türkiye, yabancı uyruklu DEAŞ üyelerini vatandaşı oldukları ülkelere göndermeye başladı. Bu durum Avrupa ülkelerinde hareketliliğe yol açtı. Şu ana kadar yakalanan DEAŞ üyelerini kabul etme hususunda oldukça isteksiz bir tutum sergileyen Avrupa ülkelerinin Türkiye'nin hamlesi karşısında fazla bir manevra alanına sahip olmadığı görülüyor.

Fransa ve Almanya gibi birçok vatandaşı terör örgütü DEAŞ’a katılmış ülkeler, Ankara ile iş birliği içinde hareket ediyor. Fakat DEAŞ için savaşan kişileri vatandaşlıktan çıkarma yoluna giden İngiltere ve Hollanda gibi ülkelerin tutumu asıl soru işaretini oluşturuyor.

Fransa'nın tutumu nasıl?

Konuyu ulusal güvenlik problemi olarak gören ve Türkiye’nin bu konuda oyun oynamadığını fark eden Fransa, iki ülke arasında 2014 yılında imzalanan ve iade öncesinde bilgilendirme yapılmasına dayanan Cazeneuve Protokolü’ne bağlı kalmaya devam ediyor. Bununla birlikte Paris, toplu dönüşlere kesin bir şekilde karşı olduğunu belirtiyor. Aşırı sağ ise konuyu şimdiden propaganda unsuru olarak kullanmaya başladı.

Almanya'nın tutumu nasıl?

Almanya da Türkiye tarafından sınır dışı edilen vatandaşlarını geri çevirmeyeceğini duyurdu. Fakat gönderilenlerin terör örgütü DEAŞ üyeliği hususunda ayrıntılı bir dosya talebi de bulunuyor.

Diğer ülkelerin tutumu nasıl?

Küçük ülkelerde yakalanan terör örgütü DEAŞ mensuplarının yakalandıkları yerde yargılanması yönündeki tutum korunuyor. Türkiye'nin ilk iadelerden birini yaptığı Danimarka bu ülkeler arasında yer alıyor. Vatandaşlarını kabul etmeme "lüksü" bulunmayan bu ülkelerin pozisyonlarını yeni koşullara uygun hale getirecekleri tahmin ediliyor.

AB nasıl yaklaşıyor?

Paris Barış Forumu’nda konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Herkes bu insanları birbirine karşı kullanmaya başlarsa serbest kalan ve tehlikeli şeyler yapan teröristler göreceğiz." ifadesini kullandı.

Avrupa Birliği (AB) de bir sene önce üye ülkelere koordine hareket tavsiyesinde bulundu fakat başkentlerden olumlu bir yanıt gelmedi. AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, konunun tamamen üye ülkelerin yetki alanında olduğunu bildirdi.

Türkiye DEAŞ'lıyı sınır dışı etti, Yunanlar geri yolladı

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Suriye’nin kuzeyinde terörist unsurlara yönelik gerçekleştirdiği Barış Pınarı Harekâtı'nda yakalanan DEAŞ’lı terörist, tutulduğu İstanbul Göç İdaresi’nden bugün sınır dışı edilmek üzere Edirne’ye getirilmişti. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) vatandaşı olduğu ileri sürülen DEAŞ’lı terörist, Türkiye’den sınır dışı (deport) edilmek üzere Pazarkule Sınır Kapısı’na getirilmişti.

Pazarkule’den Yunanistan’a sınır dışı edilen terörist, Pazarkule Sınır Kapısı karşısındaki Kastanies Sınır Kapısı’nda bulunan Yunan görevliler tarafından kabul edilmemişti. Yunanlar, DEAŞ’lı teröristi tekrar Türkiye’ye yaya olarak geri göndermişti.

Türkiye tarafından da kabul edilmeyen DEAŞ'lı terörist, iki ülke arasında bulunan tampon bölgede beklemeye başlamıştı. İki ülkenin de kabul etmediği terörist, tampon bölgede beklemeye devam ediyor. 

Yorumlar (0)