Soylu’dan İmamoğlu değerlendirmesi: “Açığa alma yetkim var”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu’na verilen hapis cezası ile ilgili konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, cezanın onanması halinde açığa alma yetkisini kullanabileceğini ifade etti.

SİYASET 19.12.2022, 09:20
Soylu’dan İmamoğlu değerlendirmesi: “Açığa alma yetkim var”

Bir televizyon programına katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, burada gündeme dair soruları cevapladı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen hapis cezası ve hukuki süreç ile ilgili de konuşan Soylu, “Cezanın onanması halinde kendisini açığa alabiliriz” dedi.

“Terörle ilgili olursa kayyum atanır”

Anayasanın İçişleri Bakanlığına söz konusu durumda yetki verdiğini aktaran Bakan Soylu, “Kanun bu durumu ikiye bölmüş. Vazifeden dolayı oluşan nedenler şu olabilir, örneğin Yalova Belediye Başkanı. Bu konuda içişleri bakanı, söz konusu durumu telafi edilemeyecek bir olay olarak görüyorsa açığa alma yetkisini kullanabilir. Bu tamamen kamu hakkıdır. Burada, içişleri bakanına karşı terör konusunda bir yetki verilmiştir. Terör ile ilgili yetkilendirme kayyumdur. Bu durumlar yani terör ile ilgili kovuşturmaya ve soruşturmaya tabi tutulmuşlarsa içişleri bakanına anayasadan ortaya çıkan bir yetki verilmiştir. Bu olayda herhangi bir terör olayı söz konusu değildir. Bu konuda kayyum atanmayacaktır” dedi.

"Açığa alma yetkim var"

Görevden alma süreci ile ilgili konuşan Soylu, “Söz konusu durum için yine pozitif hukuk çerçevesinde açıklamada yapacağım. Kanunlar da net, benim vazifeden alma gibi bir yetkim bulunmuyor. Açığa alma gibi bir yetkim var. Anayasanın ve kanunun bana vermiş olduğu yetki açık. Yaşanan olayda bir hakaret suçu bulunuyor. Yargı ve istinaf onayladıktan sonra bir süreç daha olacak. Yargıya gider ve orada onaylanır netleştirilir. Danıştay'ın kararı bulunmadan düşmeyecektir. Yargıtay onadığı günden itibaren eğer olursa biz açığa alabiliriz” ifadesinde bulundu.

Yorumlar (0)