Kremlin: Putin ve Erdoğan birbirine çok benziyor

Ayasofya'nın Türkiye'nin iç meselesi olduğunu bir kez daha hatırlatan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Erdoğan'ın Ayasofya'yı koruma sözü verdiğini belirterek, "Putin ve Erdoğan birbinine çok benziyor. İkisi de sözünü tutar" dedi.

SİYASET 17.07.2020, 14:48
Kremlin: Putin ve Erdoğan birbirine çok benziyor

Avtoradyo’ya röportaj veren Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ayasofya konusunda Rusya'nın resmî pozisyonunun gayet net olduğunu, Rusya'nın Ayasofya'ya "Türkiye'nin iç işi" gözüyle baktığını belirterek, Hıristiyanlar açısından da önemine vurgu yaparak Türklerin gerekli korumayı sağlayacağına inandıklarını, çünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tıpkı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin gibi sözünde duran bir lider olduğunu ifade etti. 

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ayasofya’nın müze statüsünden yeniden camiye dönüştürülmesi kararının Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilere kesinlikle zarar vermeyeceğinin altını çizdi.

Ayasofya'nın Türkiye’nin içişleri olduğuna yönelik Rusya'nın resmî devlet pozisyonu olduğunu hatırlatan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türk ortakların herhangi bir kararda Ayasofya’nın daha önce UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan bir yapı olduğunu dikkate alacağına inandıklarını, birçok Hristiyan ve Ortodoks için kutsal bir anlamı olduğunu dikkate alacaklarını bildiklerini söyledi.

"Biletler çok pahalıydı"

Türkiye’de Erdoğan yönetiminin aldığı karar ile Hristiyanların da Ayasofya’ya girmesinin önünde hiçbir engel olmayacağını kaydeden Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye’den, Türk ortaklardan her şeyin en iyi şekilde korunacağına ve isteyen herkesin Ayasofya’yı ziyaret edebileceğine dair açıklama aldıklarını belirterek, Ayasofya’ya giriş biletinin oldukça pahalı olduğunu ama artık bilete gerek olmayacağını ve girişlerin ücretsiz olacağını, bu bakımdan Rus vatandaşların kazançlı çıkacağını belirtti.

Putin ve Erdoğan birbirine çok benziyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdikleri sözü tutma açısından birbirine çok benzediğini ifade eden Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Putin'in söz verdikten sonra hemen yerine getirdiğini savunarak, bu bakımdan Erdoğan ile Putin'in birbirine çok benzediğini ifade etti. Putin ve Erdoğan'ın verdikleri sözü yerine getirmeleri nedeniyle çok zor durumlarda çözüm bulmayı başarabildiklerini dile getiren Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, buna Suriye meselesini örnek gösterdi.

Suriye konusunda Putin ile Erdoğan'ın bir araya geldiklerinde sözünün arkasında durduklarını ve durumu derhal kontrol altına aldıklarını vurgulayan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Putin ve Erdoğan'ın hızlı karar alma konusunda çok cesur ve sorumluluk sahibi olduğunu belirtti.

Yorumlar (0)