Kılıçdaroğlu'ndan eleştirilere yanıt: Bunu beklemiyordum

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun yargılandığı davanın karar duruşmasının yapıldığı gün gerçekleştirdiği Almanya ziyareti ile ilgili gelen eleştirileri cevapladı. Böyle bir kararın geleceğini tahmin etmediğini kaydeden CHP lideri, "Kararın dün açıklanacağı da aklıma gelmemişti. Beraat ya da erteleme bekliyordum." dedi.

SİYASET 15.12.2022, 11:57 Hakan Öksüz
Kılıçdaroğlu'ndan eleştirilere yanıt: Bunu beklemiyordum

31 Mart seçimlerine ilişkin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na dün verilen ceza, Türkiye'nin gündemine yerleşti. 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ile birlikte gelen siyasi yasak kararı, tartışmalara yol açtı. Kararın ardından istinaf ve Yargıtay süreci beklenmeye başlandı.

İmamoğlu'nun yargılandığı davanın karar duruşmasının yapıldığı günde Almanya'ya giden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eleştirilerin odağına yerleşti. Hapis cezası ve siyasi yasak kararının ardından apar topar urda dönem CHP lideri, kendisine yönelik eleştirilere yanıt verdi. Katıldığı bir canlı yayında eleştirilere cevap veren Kılıçdaroğlu, "Böyle bir kararın verileceğini tahmin etmemiştim." şeklinde savunma yaptı.

"Önce İstanbul'u kaybetti, şimdi Türkiye'yi kaybediyor"

Söz konusu kararla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı eleştiren Kılıçdaroğlu, "Yasama, yürütme ve yargı tek kişinin elinde toplandı. Önüne çıkması muhtemel bütün engelleri bir şekilde aşmak istiyor. Önce İstanbul'u kaybetti, şimdi Türkiye'yi kaybediyor. Milli irade tarafından seçilen ve milyonlarca kişinin oy verdiği bir belediye başkanına siyasi yasak getirme cüretinde bulunuyor. Kaftancıoğlu'na da siyasi yasak getirilmişti. Böyle bir tabloya alışık değiliz. Her şeye rağmen karamsarlığa kapılmaya gerek yok, Türkiye sahipsiz değil." dedi.

"Tutanaklarda her şey yazıyor, ne olduğu belli"

Ekrem İmamoğlu'nun kullandığı ifadenin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yönelik olduğunu hatırlatan CHP lideri, "Tutanaklarda her şey yazıyor, ne olduğu belli. Farklı olaylar arasında bağlantı kurarak İBB Başkanımızı cezalandırmaya çalışıyorlar. Sayın İmamoğlu'nu aradım, üzülmemesini söyledim. İstanbul'daki halk, onun hizmet için verdiği emeği görmek istiyor. CHP'nin elini kolunu bağlayabilmek için özel birimler kurdular, biliyorum. Bu siyasi anlayış, halk iradesine darbeyi meşru görüyor. 16 milyon İstanbullu vatandaşın hakkını bu tarz kararlarla gasp ediyorlar." ifadelerini kullandı.

"Bunun onanacağı düşüncesinde değildim"

Kararın verildiği gün Almanya'ya gitmesi nedeniyle kendisine yönelik gelen eleştirileri yanıtlayan Kılıçdaroğlu, "Bunun onanacağı düşüncesinde değildim. Ayrıca kararın dün açıklanacağı da aklıma gelmemişti. Beraat ya da erteleme bekliyordum. Yurt dışı ziyaretleri için belli bir zaman dilimi var, ona uymak durumundasınız. Randevular alınıyor ve planlama yapılıyor. Dolayısıyla gitmek zorundaydık. Ülkemiz, temiz paraya ihtiyaç duyuyor. Normal şartlarda zaten beraat kararı gelmeliydi. Beklemediğimiz bir karar çıkınca programı iptal ederek özel uçakla döndük." dedi.

Yorumlar (0)