Kılıçdaroğlu'ndan 'ekonomik kriz' adımı

Kemal Kılıçdaroğlu, gıda fiyatları hususunda iktidara çağrı yağarak, "Halkımızın nefes alması için gıda ürünlerinin büyük çoğunluğuna uygulanan yüzde 8 oranındaki KDV önümüzdeki 6 ay süresince sıfırlanmalı." dedi.

SİYASET 20.11.2021, 19:25 20.11.2021, 19:31
Kılıçdaroğlu'ndan 'ekonomik kriz' adımı

CHP lideri Kılıçdaroğlu, parti genel merkezinde gerçekleştirdiği basın toplantısında, zorlu kış koşullarında halkı korumak adına bir mücadele başlattığını kaydetti.

Bahse konu mücadeleyi sonuna dek vermekte kararlı olduğunun altını çizen Kılıçdaroğlu, "Bir tarafta kara kış fonu çağrımı her fırsatta tekrarlıyorum. Diğer tarafta, en acil alanlarda çeşitli paydaşlarla buluşuyorum. Birlikte vatandaşlarımız için çözüm yollarını ele alıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Türk halkı gözden çıkarılmış durumda"

Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Saray iktidarı aklını yitirmiş durumda ve Türkiye'yi hızlı bir şekilde uçuruma sürüklüyor. Erdoğan'ın hamleleriyle TL değerini düşürmeyi sürdürüyor. Dolar 11'i geçti, nereye gideceğini kimse bilmiyor. Bu duruma alışmamızı kimse beklemesin. Saray iktidarının durmasını istiyoruz. Bunlar Türkiye'yi ve Türk halkını gözden çıkarmış durumdalar. İşte bu sebeple de bizlere büyük sorumluluk düşüyor. 

Enerji hususunda ortaya koyduğumuz mücadelenin yanı sıra yeni bir cephe açacağımızı söylemiştim. Ülkemizdeki 14 milyonu aşkın asgari ücretli insanımız açlık sınırının altında yaşamaya çalışıyor. Yaklaşık olarak 8 milyon kişinin aylık geliri ise asgari ücretin 3'te 1'i. Geçtiğimiz her gün evlatlarımız büyük bir sefalete doğru sürükleniyor. Kara kış koşullarında en kritik hususlardan biri de vatandaşlarımızın gıdaya ulaşması."

6 madde halinde duyurdu

"Eğer gereğini yaparsa buradan bir siyasi puan çıkaracağını o da ben de biliyoruz. Kara kış fonunu derhal kur. Yurttaşlarımıza kış boyunca destek ver. Mutfaktaki yangını biraz olsun söndürmek için sayacağım 6 maddeyi uygula." diyen Kılıçdaroğlu, söz konusu maddeleri şöyle sıraladı: 

  • Ziraat Bankası görevine uygun hareket ederek çiftçilere faizsiz, 3 ay geri ödemesiz kredi vermeli.
     
  • Çiftçilerin elektrik ve su borçları sıfırlanmalı, geliri doğrultusunda tekrar yapılandırılmalı. Elektrik faturalarına ek kalemler yansıtılmamalı. 
     
  • Takibe düşen borçlara uygulanan faizler ivedilikle silinmeli, kredi geri ödemeleri 6 ay ötelenmeli. 
     
  • Tarım üretiminde kullanılan mazotta KDV 6 ay boyunca uygulanmamalı.
     
  • Halka nefes aldırmak için gıda ürünlerindeki yüzde 8'lik KDV 6 ay boyunca uygulanmamalı.
     
  • Bütün belediyeler ile kooperatifler iş birliği içinde çalışmalı.

Zincir marketlere de seslendi

Kılıçdaroğlu, "Marketlerden de bir isteğim var. 10 temel gıda ürününe zam yansıtmayın. Mecbur kalırsanız enflasyonun altında zam yapın. Ülkeyi yönettiğimizde tüm bu zararları karşılayacağız. Zincir market yöneticilerine bu mektubu ileteceğim." diye konuştu.

Yorumlar (0)