Kemal Kılıçdaroğlu’ndan iktidara sert çıktı: "Bu bir siyasi tercihtir"

Antalya Kumluca EXPO 2022'de açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Paramız yok diyebilirler fakat hayır, bu siyasi tercihtir. Yabancıya gelince dünyanın paralarını verebiliyorsun, çiftçi olunca neden vermiyorsun?” açıklamasını yaptı.

SİYASET 25.03.2022, 13:11 25.03.2022, 16:10
Kemal Kılıçdaroğlu’ndan iktidara sert çıktı: "Bu bir siyasi tercihtir"

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, partisinin kampı için geldiği Antalya'da Kumluca Belediyesi Fuar Alanı'nda düzenlenen Kumluca EXPO 2022'ye katıldı ve önemli açıklamalarda bulundu. 

“Çiftçi gülerse herkes güler”

Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Köylü milletin efendisidir' ifadelerini anımsatan Kılıçdaroğlu, "'Köylü milletin efendisidir' sözleriyle sadece bir 'efendi' kavramına vurgu yapılmamıştır. Cumhuriyet'i kurduğunda Gazi Mustafa Kemal, tarımın ne derece değerli olduğuna, açlığın ve yoksulluğun nasıl felaketlere sebep olduğuna, üretimin değerini, bilhassa tarımın önemine dikkat çekmiştir. Çiftçi gülerse herkesin yüzü güler." sözlerini kullandı.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

“Bu bereketli iklimin, güzel doğanın, toprağın ürün vermesi, çalışanların emeğinin karşılığını alması, hepimiz için birer kazançtır. Kazanan kişi kendi ülkesi için de ayrıca kazanır. Sanayici, esnaf kazanır. Zincire baktığınız zaman işi kazandığı andan sonra toplumun her kesimi kazanır. O sebeple 'Köylü milletin efendisidir' sözleriyle sadece bir 'efendi' kavramına dikkat çekilmemiştir. Cumhuriyet'i kurduğunda Gazi Mustafa Kemal, tarımın ne derece değerli olduğuna, açlığın ve yoksulluğun nasıl felaketlere sebep olduğuna, üretimin değerini, bilhassa tarımın önemine dikkat çekmiştir. Çiftçi gülerse herkesin yüzü güler. Artık tarım stratejik sektördür. Salgın bize gösterdi ki; tarımı gelişmemiş bir devlet, açlığa mahkum olabilir. Güneşimiz, toprağımız, çalışkan insanlarımız ve suyumuz var. Niye biz arpayı, buğdayı, mercimeği, canlı hayvanı, pamuğu, eti dışarıdan alıyoruz? Niye bir yoksulluk, açlık kriziyle karşılaşıyoruz? Çözümü mevcut. Problemi nasıl çözersiniz? Problemi çözmek istiyorsanız, eğer samimiyseniz problemi yaşayanı dinleyeceksiniz. Masa başında çözülmez, sokağa ineceksiniz. Problemi öğreneceksiniz ki çözüm bulasınız. Problemi çözmek için ilk başta problemin ne olduğunu bilmek lazım.”

Zam problemi: “Planlamamız yok”

Son dönemde gündem olan zamlarla ilgili de konuşan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“Elbette problem var. Zamların farkındasınız. Bunları nasıl aşacağız? Çözüm, siyaset kurumudur. Siyaset, bu problemi birikimle, bilgiyle ve akılla çözecek. Problemi yaşayanı dinleyecek ve bu şekilde çözecek. Zam yapıldı. Vatandaşın cebinde parası bulunmuyorsa bir ürünü nasıl alacak? Problem bir yumağa dönüştüğü zaman çözümü daha zor olur. Bunun çözümü de planlamadır. Hangi ürün, kim tarafından dikilecek planlamanız gerek. Planlamamız yok. Havza bazlı olarak devletimizin planlama yapması lazım. Planlama yaptığımız zaman herkes üretir, kazanır. Dışarıdan ürün almayız. Tam aksine mal almayız, ihraç ederiz. Sanki Türkiye'de tüm araziler ekiliyor, boş alan kalmadı. Çalışacak kişi yok, ama Afrika'da arazi kiralıyoruz. Maliyet+makul kâr, taban fiyata eşittir. Domates üretiyorsunuz, bir yere kitleniyorsunuz. Tüm dünyada Kumluca'nın domatesini tanıtmak gerek diyorsunuz. Organik domates üretiyorsunuz bu anlamda belediye başkanlarımızın çalışmaları oldukça önemli. Dünyanın her yerinde organik domates ciddi talep görür. İhracat yapıyorsunuz fakat daha çok Ukrayna ve Rusya’ya diyelim. Bugün orada savaş var. Ürünü sattınız, önemli bölümünü gönderdiniz. İhracat yapan insanlarımız alacağını alamadı. İktidarın burada devreye girmesi gerek. 80 milyon doları vereceksiniz. Bu problemi çözmek durumundasınız. Bu olmazsa eğer problem çıkıyor. Dünya genelinde domatesleriniz var fakat eskiden dolar olarak paranızı alıyordunuz, bugün ise savaş sebebiyle 'ruble' vereceğiz diyorlar. ABD doları karşısında ruble değer kaybediyor. Bu paranın değer kaybetmesi, üreticinin ürününün hakkını alamaması anlamına gelir. Yapılması gereken makul bir parite konusunda iktidarın devreye girmesidir. Bu sebeple, Rusya ve Ukrayna ile ilişkilerin devam ettirilmesi gerekiyor. Bankaların bu konuda devreye girip çiftçinin hakkının ödenmesi lazım. Problemler var farkındayım. Çözülür mü bilmiyorum. 80 milyon dolarını ihracatçı alamıyorsa, bu parayı çiftçiye ödeyemeyecek. Nasıl ödesin? Ziraat Bankası'nın ya da kamu bankalarının üreticiye 2 yıl faizsiz en az kredi açması gerek. Savaşın uzun sürmesi halinde 3.’üncü yıl devreye girebilir. Böylece kendi çiftçisini ezdirmemiş olur. Sosyal devlet budur.”

“Bu siyasi bir tercihtir”

Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

Bize hep 'Şu CHP var ya' sözleriyle eleştiriler yönelttiler. Huzurunuzda bu problemin nasıl çözüleceğini, üç farklı öneriyi anlatarak kamuoyu ile paylaştım. 'Paramız yok' diyebilirler, ama hayır bu siyasi bir tercihtir. Yabancıya gelince dünyanın parasını veriyorsun, çiftçiye neden vermiyorsun? Dolar bazında elin oğluna kredi verip vergiye tabi tutmayacağım diyorsun. Çiftçi hem vergi veriyor hem üretiyor, hem de ülkeye dolar getiriyor, ne istiyorsun? Sen kimi destekleyeceksin? Üreticiyi, çiftçiyi. Çiftçi gülerse sevineceğiz. Tarım stratejik bir sektördür. Karnınızı çiftçi ve üretici doyuracak. Çiftçinin zor durumda olmasının nedeni Rusya-Ukrayna savaşı mı? Evet. Her ülke, o savaşta kendi insanını koruyor sen de o zaman koruyacaksın. Bugüne kadar 211 milyar TL ödenmedi. Kitabını, hesabını yaparsın, gereğini sosyal devlet olarak yaparsın ve problemi de çözersin. Türkiye'nin çözülemeyecek bir problemi yoktur. İstişare, birikim, bilgi ve akılla çözülür.”

Yorumlar (0)