Görme engelliler 14 Mayıs'ta ilk kez tek başına oy kullanacak

Görme engelli seçmenler, 14 Mayıs tarihinde gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanı ile 28. Dönem Milletvekili Seçimi'nde ilk defa kendileri için hazırlanmış olan şablon ile oy kullanacak.

SİYASET 15.03.2023, 11:28 15.03.2023, 17:49
Görme engelliler 14 Mayıs'ta ilk kez tek başına oy kullanacak

Resmi Gazete'de 6 Nisan 2022 tarihinde yayımlanmış olan Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile görme engelli olan seçmenlerin "oyun gizliliği" esasına göre oy kullanabilmelerine olanak verildi.

Yapılan düzenleme, Cumhurbaşkanı'yla 28. Dönem Parlamentosu'nu belirlemek için 14 Mayıs tarihinde gerçekleştirilecek seçimde ilk defa uygulanacak.

Görme engelliler artık tek başına oy kullanabilecek

Daha önceki seçimlerde seçim çevresi seçmeni olan akrabalardan birinin, eğer akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımıyla oylarını kullanan görme engelliler, artık tek başlarına oy kullanabilecek.

Yasa gereği YSK, görme engelli olan seçmenlerin erişilebilir bir şekilde ve tek başlarına oy kullanabilmeleri için oy pusulalarına uygun bir şekilde şablon hazırlayacak.

Bütün seçmenler için aynı oy pusulası basılacak, görme engelli olan seçmenlere, oy kullanma kabinine girerken oy pusulaları ile kullanacak oldukları şablonlar verilecek.

Yüksek Seçim Kurulu, düzenlemenin uygulanmasına dair ilke ile esasların tespitine dair çalışmalarına devam ediyor.

Yorumlar (0)