Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Avrupa' çıkışı: "Bu kışı ciddi sıkıntılarla geçirerekler"

Balkan turu öncesinde açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, doğalgaz konusunda Avrupa'nın ektiğini biçtiğine dikkat çekerek, “Ve Avrupa bu kışı gerçekten ciddi sıkıntılarla geçirecektir, bizim böyle bir sıkıntımız yok.” şeklinde konuştu.

SİYASET 06.09.2022, 15:08 06.09.2022, 17:22
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Avrupa' çıkışı: "Bu kışı ciddi sıkıntılarla geçirerekler"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Balkan turu bugün başlıyor...

Sırbistan, Hırvatistan ve Bosna Hersek’i kapsayan Balkan turu öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan, Esenboğa Havalimanı'nda bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Ziyeretlerine yönelik bilgiler aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasından sonra basın mensuplarının sorularını cevapladı.

"Avrupa ektiğini biçiyor"

Erdoğan, Avrupa'da gündemde olan doğalgaz krizine ilişkin soruya, "Şu anda doğalgaz noktasında bizim herhangi bir problemimiz yok. Avrupa aslında ektiğini biçiyor.” şeklinde yanıt verdi.

"Avrupa bu kışı hakikaten ciddi sıkıntılarla geçirecek"

Erdoğan’ın konuşmasının devamı şu şekilde: 

“Sayın Putin’e karşı Avrupa’nın tutumu, yaptırım uygulamaları ister istemez Putin’i de onlara karşı ‘siz böyle yapıyorsanız ben de böyle yaparım’ noktasına getirmiştir. Putin de elindeki bütün imkanlarını ve silahlarını kullanmaktadır. Bunların da en önemlisi doğalgazdır. Ve ne yazık ki istemiyoruz ama şu anda Avrupa’da böyle bir durum gelişiyor. Ve Avrupa, hakikaten bu kışı ciddi sıkıntılarla geçirecektir diye tahmin ediyorum, bizim böyle bir sıkıntımız yok."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarında öne çıkan diğer açıklamalar ise şöyle: 

"Mevkidaşlarımın davetlerine icabet etmek üzere Bosna Hersek, Hırvatistan ve Sırbistan’ı kapsayan Balkan ziyaretimizin ilk durağı Saray Bosna'ya hareket edeceğiz. Bu yıl Hırvatistan ve Bosna Hersek ile diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 30. yılını idrak ediyoruz. Türkiye olarak Balkanların gelişimi, istikrarı ve Avrupa Atlantik yapılarıyla bütünleşmesini destekleyen bir süreç izliyoruz. Köklü tarihi, kültürel ve beşeri bağlarımızın bulunduğu bu coğrafya ile bağımızı güçlü tutarken gerilimleri de engellemeye çalışıyoruz. TİKA'mız, Maarif Vakfımız, Yunus Emre Enstitümüz, Türk Hava Yollarımız, TRT'miz, hayata geçirdikleri projelerle bu bölgenin kalkınmasına destek veriyor. Haziran ayında faaliyete geçen TRT Balkan Haber Platformu'nun söz konusu bölge dillerinde yaptığı yayınlarla ciddi bir boşluğu doldurduğunu anlıyoruz. Devletimizin kurumları dışında iş dünyamızın ve sivil toplum örgütlerimizin de bizleri gururlandıran çalışmalara imza atmasından memnuniyet duyuyoruz. Ülkemizin adaletli ve dengeli tutumunun bu coğrafyadaki halklar tarafından takdirle karşılandığına da tanık oluyoruz. Bu duruşumuzu sonraki süreçte de sürdüreceğiz.

"Bosna Hersek'in egemenliğine ve toprak bütünlüğüne desteğimizi vurgulayacağım"

“Ziyaretimin temel gündemini bir yılı aşkın süredir Bosna Hersek'te devam eden siyasi krize ilişkin çözüm çabaları oluşturacaktır. Bütün temaslarımda Balkanların istikrar ve huzuru için hayati öneme haiz Bosna Hersek'in egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan desteğimizi vurgulayacağım. Bölge ile ticari ve ekonomik ilişkilerimizin geliştirilmesine ilişkin güçlü irademizin göstergesi olmak üzere üç ülkede de düzenlenecek iş forumlarına katılacağım. İlk durağımız Bosna Hersek'te, devlet başkanlığı üyeleri ve parlamentonun iki kanadından temsilciler ve halklar meclisinin başkanlık üyeleri ile bir araya geleceğim. Bosna Hersek ile Türkiye arasında halihazırda çok iyi bir seviyedeki ikili ilişkilerimizi tekrar gözden geçireceğiz. Önümüzdeki süreçte gerçekleştireceğimiz ortak faaliyetleri de ele alma fırsatı bulacağız. 

Böylece Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'in kabrini ziyaret edip, yapımı Vakıflar Genel Müdürlüğümüz tarafından tamamlanan Bosna Hersek İslam Birliği'nin yeni binasında Bosna Hersek'teki müftülerle görüşeceğiz.”

"Vucic ile ikili ve heyetler arası görüşeceğiz"

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ile de görüşeceğini söyleyen Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bosna Hersek'ten sonra ikinci durağımız olan Belgrad'a geçeceğiz. Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ile ikili ve heyetler arası görüşeceğiz. Sırbistan ile karşılıklı bir şekilde mevcut iş birliğimizi her yerde geliştirme iradesine sahibiz. Sayın Vucic ile görüşmelerde ikili ilişkilerimizi bütün boyutlarıyla ele alacağız. İş birliği fırsatlarını ve atabileceğimiz ortak adımları da istişare edeceğiz. Mitrovica, Sırpların ağırlıkla yer aldığı bir bölge. Bu bölgede bugün değil, geçmişten beri maalesef istenmeyen sıkıntılar hep yaşandı. Orada tabii ağırlıkta 3 başkandan birisi olan isim vermeme gerek yok değerli arkadaşımız. Bu esnada kendileri ile de önceki görüşmelerimizde gerek Türkiye’de gerekse Bosna’da bize karşı çok olumlu tavırda bulunarak yani Türkiye’nin bu konudaki yaklaşımlarına olumlu bakarım gibi söylemleri hep var. Söz konusu seyahatte büyük olasılıkla bu konuyu da Vucic ile ayrıca konuşacağız. Temennimiz şudur ki oradaki problemleri Vucic'in ağırlık koymasıyla aşarız diye tahmin ediyorum."

Yorumlar (0)