Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Angola ile 7 anlaşmaya imza attık"

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün Angola’ya giderek resmi temaslarda bulundu. Angola Devlet Başkanı Manuel Gonçalves Lourenço ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu ilk ziyaret iki ülke arasındaki dostluğun yeni bir nişanesidir” ifadelerini kullandı ve Angola ile 7 anlaşma imzaladıklarını duyurdu.

SİYASET 18.10.2021, 16:30 18.10.2021, 17:25
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Angola ile 7 anlaşmaya imza attık"

Afrika kıtasının güneybatısında bulunan Angola’ya resmi bir ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Angola Devlet Başkanı Joao Manuel Gonçalves Lourenço’nun konuğu oldu. Başkent Luanda’da başkanlık sarayında resmi törenle karşılanan Erdoğan görüşme sonrasında açıklamalar yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a resmi törende, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Efkan Ala da eşlik etti.

 “7 anlaşma imzaladık”

Erdoğan, Angola’da yaptığı basın toplantısında; “Afrika kıtası ile ilişkilerimizde bugün konuk olduğum Angola’nın en önemli ortaklarımızdan biri olması bizleri çok memnun ediyor. Değerli dostumun daveti üzerine yaptığım Cumhurbaşkanı düzeyindeki bu ilk ziyaret Türkiye-Angola dostluğunun yeni bir nişanesidir” dedi. Erdoğan, ikili görüşmede her alanda dostluk ve iş birliğinin daha da gelişmesi yönündeki iradeyi karşılıklı olarak teyit ettiklerini belirtti.

Erdoğan yaptığı konuşmada terörle mücadele konusunda da Angolalı resmi makamların yanında olmaya devam edeceklerini söylerken Angola ile turizm, gümrük, eğitim tarım alanlarında toplamda 7 anlaşma imzaladıklarının da bilgisini verdi.  

Bilgi alışverişinde bulunuldu

“Yeni yatırımlarla Türk iş adamlarımızın buradaki etkinliği daha da artacak” diyen Erdoğan ayrıca, Enerji sektöründe de Türkiye ile Angola arasında iş birliği imkanları olabileceğini de düşünüyoruz” açıklamasını yaptı. Erdoğan Angola’nın daha önceki zamanlarda Türkiye’den İHA ve SİHA almak istediğini, bugün de bazı zırhlı taşıyıcılarla ilgili bilgi alışverişinde bulunduklarını ifade etti. 

 21-22 Ekim tarihlerinden 3.Türkiye-Afrika İş Forumu’nu İstanbul’da yapacaklarını belirten Erdoğan, foruma Angola’nın Sanayi ve Ticaret Bakanı’nın katılacağını söyledi. 17-18 Aralık tarihinde de yine İstanbul’da yapılacak Üçüncü Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi’nin gerçekleşeceğini hatırlatarak Angola Devlet Başkanı’nı orada görmek istediğini vurguladı.

Vize kolaylığı geliyor

Görüşmesinde vize meselesine de değindiklerini aktaran Erdoğan, en kısa zamanda iki ülke arasında vize serbestliği konusunda kolaylaştırıcı adımlar atılacağını aktardı.  

Erdoğan, iki ülke arasında her alanda iş birliği ve dostluğun daha da gelişmesi yönünde anlaşmaya vardıklarını belirtti.  Ayrıca ikili ticaret hacminin istenen düzeye ulaşabilmesi için birlikte hareket etmeleri gerektiğini ve özel sektör temsilcilerinin Angolalı muhataplarıyla karşılıklı yatırımlar yapmasına vesile olmak istediklerini söyledi.  Ayrıca THY’nin 13 Ekim’den itibaren doğrudan uçuşlara başladığını da müjdeledi.

Yorumlar (0)