CHP’den kanun teklifi: "299'uncu madde yürürlükten kaldırılsın"

CHP, TCK'nın (Türk Ceza Kanunu) 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçunu içeren maddesinin yürürlükten kaldırılması amacıyla kanun teklifi hazırladı.

SİYASET 23.01.2022, 18:15
CHP’den kanun teklifi: "299'uncu madde yürürlükten kaldırılsın"

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Özgür Özel'in imzasının bulunduğu kanun teklifi, TCK'de değişiklik öngörüyor.

Söz konusu teklif, TCK'nın 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçunu içeren 299. maddesinin yürürlükten kaldırılmasını talep ediyor.

Kanun teklifine gerekçe olarak, bahse konu maddenin, 'siyasi parti ile bağı olmayan, tarafsız' cumhurbaşkanları için hazırlanmış olması gösterildi.

Gerekçede, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı döneminde söz konusu suç iddiasıyla 160.169 kişiye ilişkin soruşturma açılması, 12.881 kişinin tutuklanması, 299. maddenin suistimal edildiğinin açık ve net göstergesi olduğu kaydedildi.

"21'inci yüzyılda..."

Teklife gerekçe olarak, şu ifadelere yer verildi:

"Rejime karşı kasteden anayasa değişikliğinin uygulamaya konulmasıyla birlikte bu maddenin bir yaşam biçimiyle ve bir dünya görüşüyle adeta hesaplaşma aygıtı gibi kullanıldığına, muhalif kişilere yönelik başlayan cadı avının adeta simgesi olduğuna yönelik yoğun kanaatler vardır. Fakat çok daha önemli olanı, bir siyasi partinin lideri sıfatını da kullanan cumhurbaşkanının 21'inci yüzyılda demokrasinin vazgeçilmezleri olan ifade ve düşünce hürriyetini içselleştirmesi, farklı düşüncelere ve farklı seslere tahammül etmesi, kendi görüşüne sahip olmayan insanların sesini kesmek yerine onlara kulak vermeye gayret göstermesi gerektiği açıktır."

Yorumlar (0)