CHP lideri Kılıçdaroğlu: Erdoğan için kefen giyenler Afganistan'a gitsin

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Van'da gerçekleştirilen kanaat önderleri buluşmasında açıklamalarda bulunurken, kaçak göçmen problemine eleştirilerde bulundu ve 'Erdoğan için kefen giyenler, Afganistan’a gitsinler.’ ifadesini kullandı.

SİYASET 12.08.2021, 14:14 13.08.2021, 12:20
CHP lideri Kılıçdaroğlu: Erdoğan için kefen giyenler Afganistan'a gitsin

Van’da düzenlenen kanaat önderleri buluşmasına katılan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, önemli açıklamalarda bulundu.

“Darbe anayasasını kaldıracağız”

Yürürlükteki anayasaya ilişkin eleştirilerde bulunan Kılıçdaroğlu, şunları aktardı:

“Anayasada eğer devleti yönetmenin en önemli kurallarından biri; demokrasiyi ve cumhuriyeti korumaksa, fakat demokrasi korunmuyor ve bir anlamda yok ediliyorsa burada oturup düşünmemiz gerekiyor. Sanıyorsunuz ki sandığa milletvekili seçmek için gidiyoruz. Sadece genel başkanların seçtiği listenin altına mührünüzü basıyorsunuz. İsmi milletvekili fakat milletvekili değil en başta kim varsa onun vekili oluyor. Ne oluyor? Milletvekilleri genel başkanların vesayeti altında bırakılıyor. Milletin vekilini bizzat milletin kendisi seçmesi lazım. Belediye başkanını, belediye meclis üyelerini belde halkı seçiyor. Ama sen belediye başkanlarını görevden alıp onun yerine kayyum koyuyorsun. Haklı sebeple bile görevden alsan belediye meclisi var. Bırak onlar seçsin.”

“Basın özgürdür, sansür edilemez”

Medya özgürlüğü, düşünce özgürlüğü olması gerekiyor. Geçen gün daha orman yangınları sebebiyle televizyon kanallarına talimat verildi. "Yangınları göstermeyin." Neden? Millet bunları görmesin. Sarayın, hükümetin beceriksizliğini millet görmesin. Bir muhabir "kabus gibidir" diyor, "Sen nasıl kabus dedin..." hemen cezalar veriliyor. Bunlar, milletin bilgilenme hakkının gasp edilmesidir. Darbe anayasası bile "Basın özgürdür, sansür edilemez" diyor. Vatandaş tweet atacak ama korkuyor. Ya sabahın köründe polis ekipleri kapımı çalarsa diye.”

“Devleti cam gibi şeffaf yapacağım”

“Hangi ülke, rüşvet alan birini Türkiye Cumhuriyeti devletini temsil etmek için bir bölgeye büyükelçi olarak atar. Bir bakanın 2 yardımcısının 111 suçu var. Hapse girmiş sonra çıkmışlar. Şu an ikisi de bakan yardımcılığı yapıyor. Böyle bir ülke, böyle bir Türkiye aklımızın ucundan geçmezdi. Suçlu bir adamdan bakan yardımcısı olur mu? Hangi güç bunu getiriyor, nasıl oluyor? Son 10 senede en büyük ve ciddi değişimi yaşayan parti Cumhuriyet Halk Partisi'dir. Devleti cam gibi şeffaf yapacağım. Hepiniz vergi veriyorsunuz.”

Afgan göçmenler meselesi

Son günlerde gündem olan Afgan göçmenler meselesine de değinen CHP Lideri Kılıçdaroğlu, “Erdoğan için kefen giyeriz diyenler Afganistan’a gitsinler” açıklamasını yaptı ve şunları aktardı:

“Genç insanlar Afganistan'dan çıkıp. 2 bin 400 kilometrelik yolu geçerek Türkiye'ye geliyorlar. Sınırlarımız sözde kapalı. Tüm sınırlar açık! Tamamı devletin gözetiminde geliyor ve buraya yerleştiriliyorlar. Aralarında çocuk, kadın ve yaşlı hiç yok. Hepsi de genç. Oradan kaçıp buraya geliyor, bu pırıl pırıl gençlere diyoruz ki ‘Kabil'e gidin savaşın orada’. Hangi mantık, hangi akıl kabul eder bunu. Afganistan'la tarihsel dostluğumuz var bizim. İki tarafı da barıştırabiliriz fakat kavganın bir parçası olmak doğru değildir. Erdoğan için kefen giyeriz diyenler Afganistan’a gitsinler. Suriye'de başımıza gelen var, şimdi de Afganistan. 1 milyondan fazlası gelecek. Farklı bir şekilde düşünebiliriz, zaten farklı düşünmezsek dünyayı geliştiremeyiz, Türkiye'yi büyütemeyiz. Farklı düşünüyoruz diye birbirimize öfke ve kin duymamalıyız. Aksine oturup tartışabiliriz. Akıl akıldan üstündür. Türkiye’yi dünyanın saygın ülkelerinden birisi yapabiliriz. Bu konuda yöneticilere büyük önem düşüyor. İçinde olduğumuz problemleri anlatırken çözümleri de anlatmaya gayret ediyorum.”.

Yorumlar (0)