CHP'den ABD'ye tepki: Yaptırımları kabul etmiyoruz!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) S-400 sebebiyle Türkiye'ye uyguladığı yaptırımları kabul etmediklerini söyledi. 

SİYASET 15.12.2020, 09:15 15.12.2020, 15:29
CHP'den ABD'ye tepki: Yaptırımları kabul etmiyoruz!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Rus yapımı S-400 sistemlerini satın alması nedeniyle Türkiye'ye yönelik yaptırım uygulamaya karar verdi.  Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'in Amerika Birleşik Devletleri'ndeki (ABD) mal varlıklarının dondurulacağı ve söz konusu isim için vize kısıtlaması uygulanacağı bildirildi. İsmail Demir'in yanı sıra Savunma Sanayii Başkanlığından Faruk Yiğit, Mustafa Alper Deniz ve Serhat Gençoğlu'na da yaptırım uygulandı. 

Söz konusu yaptırım kararına Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) tepki geldi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz, Rus yapımı S-400'leri satın alması nedeniyle Türkiye'ye Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından yaptırım uygulanmasının büyük bir endişeyle karşılandığını ifade etti. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Çeviköz, söz konusu yaptırım kararının şiddetli bir şekilde kınandığını söyledi.

"Bizim egemen kararımız"

Rus yapımı S-400'lerin satın alınmasını "Türkiye'nin egemen kararı" olarak değerlendiren Çeviköz, bu yüzden Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) yaptırım kararının kabul edilemeyeceğini belirtti. 

Çeviköz, Türkiye'nin Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün (NATO) en kritik ülkelerinden biri olduğunu vurguladı. 

"Zorunda kaldık"

Türkiye'nin savunma alanında güç kazanmak için yaptığı hamlelerin Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nü (NATO) de güçlendireceğine dikkat çeken Çeviköz, Türkiye'nin zamanında Rus yapımı S-400'leri satın almak zorunda kaldığını hatırlattı.

"Yakın bir zamanda kullanmalıyız"

Çeviköz, Rus yapımı S-400'lere 2,5 milyar dolar değerinde yatırım yapıldığını belirterek, söz konusu hava savunma sistemlerinin yakın bir zamanda kullanılmaya başlanması gerektiğini söyledi. 

"NATO'nun diğer mensuplarını da ilgilendiriyor"

Ülkemizin savunma sanayiine karşı alınan yaptırım kararlarının yalnızca Türkiye'yi değil, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün (NATO) stratejik savunma kabiliyetlerini de kötü etkileyeceğini aktaran Çeviköz, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından alınan yaptırım kararının bütün ittifak mensuplarını da doğrudan ilgilendirdiğini ifade etti. 

"40 senedir bu yönteme başvurmamışlardı"

Çeviköz, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Kıbrıs Barış Harekâtı'ndan sonra Türkiye'ye üç sene boyunca silah ambargosu uyguladığını anımsatarak, söz konusu ülkenin 40 senedir bu yönteme başvurmadığını kaydetti.

"CHP olarak destek vereceğiz"

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) bu krizin çözüme kavuşturulması için yaptırım yerine "diyalog" yöntemini kullanmasının beklendiğini aktaran Çeviköz, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) olarak söz konusu krizin üstesinden gelinmesi için atılacak bütün adımlara destek vereceklerini söyledi.

Yorumlar (0)