Babacan’dan HDP ile diyalog mesajı: Kıymetli buluyoruz

Erzurum’u ziyaret ederek partisinin il teşkilatı ve sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelen DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, burada yaptığı konuşmada HDP’ye ayrı bir parantez açarak, “HDP altılı masada yok. Ancak DEVA Partisi olarak biz kendileri ile diyalog halindeyiz. Herkesle olduğu gibi HDP ile olan diyaloğu da kıymetli buluyoruz” dedi. 

SİYASET 20.07.2022, 16:49
Babacan’dan HDP ile diyalog mesajı: Kıymetli buluyoruz

Erzurum’da pek çok konuda önemli mesajlar veren DEVA Partisi lideri Ali Babacan, merak edilen soruları da yanıtladı. Güncel ekonomik sorunların Türkiye için büyük bir tehlike haline geldiğini vurgulayan Babacan, “Ülkemizin temerrüt riski, diğer bir tabirle iflas riski 900 baz puana kadar yükseldi. Takip eden herkes artık CDS rakamının ne olduğunu biliyor. Çocuklar bile bunun tartışmasını yapar oldu. 900 baz puan, çok yüksek bir seviye. Ben gerekli uyarıları yaptım, tarih de buna şahit. Acil önlemlerin alınması gerektiği hususunda defalarca kez ikaz ettim” şeklinde konuştu. 

“Acilen ekonomi, işin uzmanlarına bırakılmalı”

Cumhuriyet tarihi boyunca hiçbir hükümetin temerrüde düşmediğini belirten Babacan, “Temerrüt demek, ülkenin iflas etmesi demektir. Vatandaşın perişan olması demektir. Paranız olsa bile hiçbir şey alamazsınız. Mazota erişemezsiniz. Günde 10 saat, 15 saat elektriğin olmadığı bir hayat düşünün. Esnafın dükkânını açmadığı, pazara meyvenin gelmediği bir hayat düşünün. Bu risk, çok ciddi bir şekilde artık fark edilmeli. Bunun şakası olmaz. Acilen ekonomi, işin uzmanlarına bırakılmalı. Merkez Bankası ve TÜİK’in başına liyakatli kişiler gelmeli” ifadelerini kullandı.   

“Türkiye, tabiri caizse işsizlikten kırılıyor”

Türkiye’de büyük bir işsiz kesimin olduğuna dikkat çeken Babacan, “Türkiye, tabiri caizse işsizlikten kırılıyor. Genç nesil mezun olsa bile iş bulamıyor. ‘Ev genci’ diye hitap edilen bir kategori oluşur hale geldi. Sabahları uyuyorlar, geceleri ayaktalar. İşsizlik sebebiyle anne babasının yüzüne bakamaz hale geldiler. Bir türlü iş sahibi olamamanın psikolojik bunalımı içindeler. Kendi suçlarıymış gibi üzerlerinde baskı hissediyorlar. Bu sorunların çözümü son derece kolay. Bunun ilk şartı da güçlü bir demokratik düzenden geçiyor. Sağlam ekonomi, güçlü demokrasi ve güçlü hukuk sistemi ile meydana gelir” dedi.

“Küçük bir gruba tam 400 milyar liraya varan faiz ödemesi gerçekleştiriliyor”

Kur korumalı vadeli mevduat sistemi ile her 3 aylık dönemde fahiş oranda hazineden para çıktığını dile getiren Babacan, “Hükümet bu faizleri nereden karşılıyor? Milyonlarca vatandaşımızın vergilerinden karşılıyor. Küçük bir gruba tam 400 milyar liraya varan faiz ödemesi gerçekleştiriliyor. Yoksuldan alıp zengine veriyorlar. Adeta bir servet transferi söz konusu. Parası olan azınlık grup bu sistemden gayet mutlu. Üretmeden para kazanmaya devam ediyorlar. Paranın bankada durması onlar için yeterli” şeklinde konuştu.

“Biz iktidara geldiğimizde herkes zenginleşecek”

Türkiye’nin birçok zenginliğe sahip olduğuna vurgu yapan Babacan, buna karşın kötü yönetimin tüm düzeni bozduğunu ifade ederek, “Ülkemizin sahip olduğu zenginlikler, birtakım siyasi ilişki ağlarına, çıkar çevrelerine peşkeş çekiliyor. Hukuksuz ihaleleri, kısa yoldan para kazanmaları, hiç çalışmadan 5 maaş birden almaları asla içimize sindiremiyoruz. Bu duruma göz yummayacağız. Biz iktidara geldiğimizde herkes zenginleşecek. Türkiye’nin zenginliklerinden herkes eşit oranda faydalanacak. DEVA Partisi iktidara geldiğinde, ülkemiz bu coğrafyanın en güçlü ekonomisine sahip olacak” ifadelerini kullandı. 

“Altılı masada HDP yok”

Açıklamalarında HDP’ye de ayrı bir parantez açan Babacan, “HDP altılı masada yok. Ancak DEVA Partisi olarak biz kendileri ile diyalog halindeyiz. Herkesle olduğu gibi HDP ile olan diyaloğu da kıymetli buluyoruz. Diğer partiler de kendileri ile diyalog içinde olabilir. Diyalog başka bir konudur, ortaklık başka bir konudur. Altılı masada HDP bulunmuyor. Hükümete yakın gazeteciler, ‘Masa örtüsünün altında HDP olabilir’ tarzında bazı konuşmalar yapıyorlar. Ben masa örtüsünün altına baktım, HDP falan yok. Hiçbir görüşmemizde yer almadılar” dedi. 

Yorumlar (0)