Altılı masadan ‘seçim güvenliği’ deklarasyonu: "Soylu ile Bozdağ’ı uyarıyoruz"

6 muhalefet partisinin yetkilileri bir araya gelerek seçim güvenliğinin sağlanmasına ilişkin alınan kararları duyurdu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a çağrı yapan İYİ Parti Seçim İşleri Başkanı ve Ankara Milletvekili Şenol Sunat, "Görevlerini hukuka ve yasalarımıza uygun yapmaları için Adalet ve İçişleri Bakanlarını uyarıyoruz! Seçimin yönetim ve güvenliğinden sorumlu olup devletin memurluğu vasfını layıkıyla yerine getiren şerefli ve adil kamu personelini takdir ediyor, kapı kulluğuna meraklı, kraldan çok kralcı sarayın memurlarını da uyarıyoruz!" sözlerini kullandı.

SİYASET 06.06.2022, 15:20 06.06.2022, 17:12
Altılı masadan ‘seçim güvenliği’ deklarasyonu: "Soylu ile Bozdağ’ı uyarıyoruz"

2023 seçimlerine az bir süre kalırken, sandık güvenliği tartışmaları devam ediyor.

Bu çerçevede İyi Parti Seçim İşleri Başkanı Şenol Sunat, CHP Parti Örgütü ve Örgüt Yönetimlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, Saadet Partisi Mahalli İdareler Başkanı Hasan Bitmez, Gelecek Partisi Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Ayhan Sefer Üstün, DP Göç ve Sosyal Politikalar Başkanı İlay Aksoy ile DEVA Partisi Seçim İşleri Başkanı İdris Şahin'in bulunduğu komisyon, Çankaya'daki Türkiye Barolar Birliği (TBB) Litai Konukevi'nde basın toplantısı gerçekleştirdi.

Komisyon adına açıklamalarda bulunan İYİ Parti'li Şenol Sunat, millet iradesinin tecelli edeceği tek adresin sandık olduğunu söyleyerek, "Seçim güvenliğinin temini; seçimlerin şeffaf, dürüst ve adil bir şekilde gerçekleşmesini ve gönül rahatlığı ile vatandaşlarımızın seçime katılımını sağlamak için esastır. Seçim sürecinin vazgeçilmez unsuru seçim güvenliğidir. Bunu temin etmek adına seçimin güvenliği ve yönetiminden sorumlu kurumlar ile seçime katılan partilerin asli görevidir" açıklamasını yaptı.

"Vatandaşlarımızın endişeleri ve kaygıları artmıştır"

Son dönemde seçim süreçlerinde bazı olumsuzluklar yaşandığını ve bu durumun seçimlere yönelik güveni zedelediğine dikkat çeken Sunat, şunları söyledi:

"Bu durum insanlarımızın oy verme motivasyonlarını ve davranışlarını menfi yönde etkilemiş, endişe ve kaygılarını artırmıştır. Adreste olmamasına rağmen seçmen listesinde ortaya çıkan kişiler, mühürsüz oyların geçerli sayılması, geçerli-geçersiz oylar üstünden yapılan itirazlar, muhalefetin tüm itirazları yok sayılırken, iktidarın talebiyle yenilenen seçimler gibi birçok hile, kanunsuzluk, ihlal ve usulsüzlüklere hep beraber tanık olduk. Gelişmiş demokrasilerde tartışma meselesi olmaması gereken seçim güvenliği, Türkiye’nin öncelikli gündemlerinden oldu. Altı siyasi partinin genel başkanları, münferiden ve beraber yaptıkları açıklamalarda, bu endişeleri dikkate alıp seçim güvenliğinin ehemmiyetine sık sık vurgu yaparak, genel başkan yardımcılarının yer aldığı bir seçim güvenliği komisyonu kurdular. Biz altılı masayı kuran siyasi partilerin yöneticileri olarak bir araya geldik ve bugüne kadar altı toplantı düzenledik."

"Bir ihlal olması durumunda gerekeni yapacağız"

Söz konusu toplantılarda seçim güvenliğinin temini adına gerekli konular ve bu anlamda yapılacak iş birliğinin esaslarını tespit ettiklerini dile getiren Sunat, şunları söyledi:

"Yurt içi ve dışında 200 bine yakın sandık kurulmasını bekliyoruz. Seçim günü görev yapacak olan sandık sorumluları, müşahitleri ve sandık kurulu üyelerini şimdiden seçiyor ve eğitiyoruz. Bizlere seçim günü destek olacak hukukçu ve avukatları tespit ediyoruz. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Temsilcilerimiz ile İl ve İlçe Seçim Kurulları'ndaki temsilcilerimizin iş birliği halinde çalışması için zemin oluşturuyoruz. Yakın dönemde gerçekleşen değişiklik nedeniyle İl ve İlçe Seçim Kurulları'nın tekrar oluşumunu da yakından izliyoruz. Herhangi bir ihlal olması durumunda mutlaka gereğini yapacağız. Sandık tutanaklarının ve sonuçlarının ve diğer bilgilerin işleneceği sistemlerimiz ve teknik altyapı hazır. Bu anlamda da altılı masayı kuran partiler olarak iş birliği yapacağız. Bugüne kadar yapılan seçimlerde gerçekleştirilen propaganda faaliyetlerinin eşit ve adil şartlarda yapılmadığı, iktidarın adil olmayan tutumlarına siyasi partilerin maruz kaldığı bir durumdur. Oysa ki, propaganda konusunda seçim mevzuatı, partilere eşit haklar vermiştir. Gelecek seçimde, propaganda faaliyetlerinin adil ve sağlıklı bir biçimde yürütülmesi ile ilgili iş birliği yaparak, her çeşit ihlalin karşısında duracağız. Bürokrasi ve kamu gücünün suistimal edilmesine izin vermeyeceğiz."

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a çağrı yapan İYİ Parti Seçim İşleri Başkanı ve Ankara Milletvekili Şenol Sunat, "Görevlerini hukuka ve yasalarımıza uygun yapmaları için Adalet ve İçişleri Bakanlarını uyarıyoruz! Seçimin güvenlik ve yönetiminden sorumlu olup devletin memurluğunu layıkıyla yerine getiren adil ve şerefli kamu personelini takdir ediyor, kraldan çok kralcı, kapı kulluğuna meraklı sarayın memurlarını da uyarıyoruz!" sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)