Toprak Dede dikmişti… Sabır çiçeği 40 sene sonra açtı

Yalova’da bulunan Karaca Arboretumu’na TEMA Vakfı kurucusu merhum Hayrettin Karaca tarafından ekilen ve 'sabır çiçeği' olarak da isimlendirilen agave 40 sene sonra açtı.

YAŞAM 06.06.2022, 15:41 06.06.2022, 16:19
Toprak Dede dikmişti… Sabır çiçeği 40 sene sonra açtı

Yüzlerce bitkiye ve ağaca ev sahibi olan Karaca Arboretum'da uzun senelerdir açması beklenen agave 40 yıl sonra çiçeklerini gösterdi. 4-5 metre boyuna gelen agave görünüşüyle herkesi büyüledi. Karaca Arboretum Vakıfı Yönetim Kurulu Başkanı Yeşne Karaca İren, sabır çiçeği olarak da isimlendirilen agave bitkisinin büyükbabası Hayrettin Karaca tarafından ekildiğini söyledi.

Bitki tüm hayatını çiçek açmak için harcıyor

'Toprak Dede' olarak da tanınan Hayrettin Karaca'nın, Orta ve Güney Amerika'ya özgü olan bu bitkinin açtığını göremediğini ifade eden Yeşne Karaca İren, “Bu bitkinin bir özelliği de yaşantısı boyunca tek bir defa çiçek açması. Bu da ortalama 40-60 yıl kadar sürüyor. Maalesef ki büyükbabam bu bitkinin çiçek açtığını görmeden vefat etti. Çünkü bu bitkiler şu an 40 yaşında. Arkada bu bitkini bir küçük örneği daha bulunuyor. O da birkaç ay öncesinde çiçeklerini açtı ve bitki ile beraber öldü. Aslında ölü bitkiyi biz koruyoruz ve teşhir ediyoruz. Bu bitkiden şurup da elde ediliyor ve en çok sanayide kullanılıyor. Bunun haricinde dekoratif olarak bahçelerde kullanılıyor. Üzücü olan durum ise bütün yaşantısını bu görmüş olduğunuz çiçeği üretebilmek üzere devam ettiriyor. Çok kuvvetli bir bitki çoğunlukla sıcak iklim sevdalısıdır. Kolaylıkla yetiştirilebiliyor, kökten de üretebilirsiniz” şeklinde ifade etti.

“Bir sonraki çiçek açışına şahit olamayacağım”

Bitkinin sürgün atarak ürediğini vurgulayan İren, bir sonraki çiçeği görebilmek için 40-50 yıl beklemek mecburiyetinde kalacaklarını ifade ederek, “Bir sonraki çiçeğin açışını ne yazık ki göremeyeceğim. Bizden sonra gelecek olan jenerasyon çiçek açtığına şahit olabilecek” ifadesine yer verdi. İren, çiçek açan bitkinin kısa bir süre içerisinde kurumaya başladığını söyleyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)