Altılı masadan ortak açıklama

Altı muhalefet partisi liderinin iştirak ettiği toplantı tamamlandı. Toplantının ardından ortak açıklama paylaşıldı.

SİYASET 28.11.2022, 21:40 29.11.2022, 17:22
Altılı masadan ortak açıklama

Demokrat Parti lideri Gültekin Uysal'ın ev sahipliğinde, Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu, DEVA Partisi lideri Ali Babacan, İYİ Parti lideri Meral Akşener ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun iştirak ettiği 'liderler buluşması' basın mensuplarına kapalı olarak yapıldı.

'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'

Altı saat boyunca süren toplantının akabinde gerçekleştirilen ortak yazılı açıklamada, altılı masanın toplantısı evvelinde, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Anayasa Değişikliği Önerisinin, çok büyük bir heyecanla kamuoyuna tanıtıldığı kaydedildi.

Ülkemizin senelerdir görmeyi umut ettiği 'tarihi' bir faaliyete imza atıldığı belirtilen açıklamada, "Anayasa'daki 84 maddede değişikliğe giderek 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi' ismi altında uygulanan otoriter ve keyfi sistem yerine geçmişin problemlerini de göz önünde bulundurarak yeni bir sistem tavsiye ediyoruz. Bizler 'Yarının Türkiye'sinde katılımcı ve etkin bir yasama, hesap verebilir ve istikrarlı bir yürütme, tarafsız ve bağımsız bir yargı, kurumsal kültürün hakimiyetinde bir kamu yönetimi ile güçler ayrılığının sağlandığı adil, demokratik ve özgürlükçü bir sistem inşa etme yönündeki kararlılığımızı bir defa daha ortaya koyuyoruz." denildi. 

Açıklamada, bahse konu çalışmayı hazırlayan Anayasal ve Yasal Reformlar Komisyonu tarafından, 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'e ilişkin Anayasa değişikliği tavsiyesine uygun olarak 'Meclis İçtüzüğü Siyasi Etik Kanunu' hazırlıklarının devam ettiği bildirildi.

Anayasa değişikliğine yönelik öneriyi tanıtmak, yurttaşları bilgilendirmek ve müzakere kültürü ile bütün toplumsal kesimlerin tavsiyelerini almak üzere söz konusu komisyonun ziyaretler yaparak, Türkiye'de sivil toplum buluşmaları düzenleyeceğinin altı çizilen açıklamada, yurttaşların da Anayasa değişikliği tavsiyesini paylaşmalarının beklendiği kaydedildi.

Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Süreci Yol Haritası'nın da ayrıntılı bir şekilde değerlendirilerek, hazırlıkların büyük kısmının tamamlandığı belirtilen açıklamada, toplantıda 'Ortak Çalışma Grubu'nun hazırladığı ara raporun da müzakere edildiği, bahse konu grubun hazırlıklarını dokuz ana başlık ve 72 alt başlıkta yoğun bir şekilde sürdürdüğü ifade edildi. Grubun, 36 alt başlıkta faaliyetlerini tamamladığı, beş alt başlıktaki faaliyetleri tamamlama noktasına getirdiği, geri kalan alt başlıklardaki faaliyetlerin sürdüğü kaydedilen açıklamada, bu faaliyetlerin neticelerinin yakın zamanda ortak taahhütler olarak vatandaşlarla paylaşılacağı bildirildi.

İç ve dış siyaset

Dış ve iç siyasetteki gelişmelerin de yorumlandığına işaret edilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Hukuk yerine keyfiliğin hakim olduğu dış ve iç siyaset uygulamaları ile milletimizin ve ülkemizin çıkarlarının yerini, iktidar ve ortaklarının kişisel menfaatleri almıştır. Güvenlik, dış siyaset ve ekonomi hususlarında dar bir zümrenin gereksinimlerine öncelik verilerek milletimizin mağduriyetleri iktidarca sıradanlaştırılmış, hatta bu duruma alışılması gerektiği iktidarın temel politikası konumuna getirilmiştir.

Diğer taraftan, ulusal güvenliğimizin sağlanması ve hudutlarımızın korunması dış siyasette en temel önceliğimizdir. Bu doğrultuda, TSK (Türk Silahlı Kuvvetleri) ve emniyet kuvvetlerimizin canları pahasına terörle mücadele etmelerini minnet ve takdir duygularıyla karşılıyoruz. Fakat, hususu iç siyasette istismar eden ve farklı toplumsal kesimleri birbirine düşman eden politikaların ve söylemlerin ulusal çıkarlarımıza aykırı olduğunu düşünüyoruz.

Altı siyasi partinin liderleri olarak, iktidarın, milletimizi ve ülkemizi savurduğu bu derin siyasi ve ekonomik kriz içerisinde sorumluluklarımızın farkındayız. Milletimizi huzura, refaha ve demokrasiye kavuşturma kararlılığındayız. Öncelikli amacımız tüm yurttaşlarımızı insan onuruna yakışır bir refah ve yaşam standardına kavuşturmaktır."

Yorumlar (0)