AK Parti'nin yeni torba yasa teklifinde neler var?

AK Parti, yeni bir torba yasa teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sundu. Peki, yeni torba yasa teklifinde hangi düzenlemeler öne çıkıyor?

SİYASET 18.02.2020, 09:31
AK Parti'nin yeni torba yasa teklifinde neler var?

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, dün yeni torba yasa teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunulduğunu bildirdi. 

39 maddelik torba yasa teklifinde öne çıkan düzenlemeler şu şekilde:

Vazife ve harp malulü için yaşlılık aylığı

Aylık bağlanan vazife ve harp malullerinden çalışmayı sürdürenler, aylık almaya başladıktan sonraki 20 sene boyunca sigortalı olmak ve 5 bin gün prim ödemesi yapmak koşuluyla yaşlılık aylığına sahip olabilecek. İkinci aylığı almaya hak kazanamayan kişiler, istekleri dâhilinde kamuda istihdam edilecek.

Mesleki Yeterlilik Belgesi'nin tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde çalışanlardan alınması gerekiyor. Bu belgeye ilişkin sınav ve belge ücretleri, 31 Aralık 2021 tarihine kadar İşsizlik Fonu'ndan sağlanacak. 

Afet yaşanan yerlerde faturalar bir yıla kadar ertelenecek

Yangın, deprem, yer kayması, su baskını, çığ, kaya düşmesi ve benzeri afetlerin meydana geldiği yerlerde elektrik ve doğalgaz faturaları bir seneye kadar ertelenecek. Enerji Bakanlığı bütçesinden gecikme zammı karşılanacak.

Enerji Bakanlığı, mücbir sebep durumlarında Maden Kanunu dâhilindeki mali yükümlülüklerin ertelenmesi ve taksitlendirilmesine yönelik karar alabilecek. 

Yenilenebilir enerjide Türk Lirası 

Yenilenebilir enerji kaynak alanları yarışmaları dâhilindeki tavan fiyat Türk Lirası (TL) üzerinden belirlenecek. Tüketiciler, elektrik ihtiyacını yenilenebilir enerjiden karşılamayı isteyebilecek. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yatırımcılara yapılan taşınmaz tahsislerinin iptali hâlinde taşınmaz üzerine tesis edilmiş irtifak haklarının terkinine yönelik uyuşmazlıklar, basit yargılamaya tabi olacak.

Kanuna aykırı üretilen silahları satanlara hapis cezası

Av silahlarına ilişkin faaliyet izin belgesi almadan üretim yapanlara verilen hapis cezası 3 yıldan 5 yıla, adli para cezası ise 500 günden 5 bin güne uzatılacak. 

Faaliyet izin belgesine aykırı üretim yapan kişiler de 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Yivsiz tüfek satın alma belgesi olmayanlar, satış yapanlar ve kanuna aykırı üretilen silahları satanlar, satışına aracılık edenler, nakledenler ve satış amaçlı taşıyanlar 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. 

Satıcılık belgesine sahip olmadan satış yapanlar ile ihraç kayıtlı tüfeği yurt içinde satanlar da 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası alacak. Silahların ticari reklamını ve tanıtımını yapanlar ile internet ve sosyal medyadan satışını yapanlar da idari para cezası alacak. 

Gurbetçiler "Bireysel Emeklilik Sistemi"ne dâhil olacak

Esnaf Ahilik Sandığı, 1 Ocak 2021 tarihine kadar ertelenecek.

Türkiye’de oturmayan vatandaşlar ile doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izniyle Türk vatandaşlığını kaybedenler, döviz cinsinden Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kapsamına alınacak.

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) ilgilinin ödediği payın yüzde 25’i kadar devlet katkısı ödeniyor. Uygulanacak yeni düzenlemeyle beraber Cumhurbaşkanı, yabancı para cinsi katkı payı ödemeleri için bu oranı yüzde 10’a kadar indirmeye yetki sahibi olacak.

KOBİ'lere (Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler) destek için kredi garanti kurumlarına aktarılacak kaynak 25 milyar liradan 35 milyar liraya çıkacak. 

Vakıf taşınmazlarında borcu olan kiracılara 3 ay süre

Yeni torba yasa teklifinde, Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait taşınmazlarda bulunan kiracılardan 3 ay ve daha fazla birikmiş kira borcuna sahip olanlara 3 ay içinde borç ödeme zorunluluğu getiren madde yer aldı. 

Söz konusu düzenlemeyle birlikte Vakıflar Genel Müdürlüğüne kira borcu olanlara tahliye yolu açılıyor. Söz konusu taşınmazlarda bulunan kiracılardan 3 ay ve daha fazla birikmiş kira borcuna sahip olanlara, borçlarını ödemeleri için 3 ay süre tanınıyor. Bu sürede borçların ödenmemesi durumunda ise 15 gün içinde valilikler tarafından kira sözleşmesinin feshi ve taşınmazın tahliyesi öngörülüyor.

İllegal oyunları katalog suçlara alınacak

İllegal ve şans oyunları, katalog suçlar arasına alınacak. AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, dün yaptığı açıklamada, "Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığına (BTK) kapatma yetkisi vermiş olacağız." dedi. 

Yorumlar (0)