Türk bilim insanları Antarktika'ya ulaştı!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi için Türk bilim insanlarının Antarktika'ya ulaştığını duyurdu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 18.02.2020, 09:43 18.02.2020, 12:01
Türk bilim insanları Antarktika'ya ulaştı!

4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sorumluluğunda ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Kutup Araştırmaları Enstitüsü (KARE) koordinesinde gerçekleştirilecek. 

Söz konusu sefere katılan Türk heyet Antarktika'ya ulaştı. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, geçici Türk bilim kampının konuşlandığı Horseshoe Adası'nda yaklaşık bir ay boyunca bilimsel çalışmaların yapılacağını kaydederek, "24 kişilik ekibimiz yer bilimleri, canlı bilimleri ve deniz bilimlerinde 15 proje yürütecek." açıklamasını yaptı. 

Bakan Varank, 9 Şubat günü yola çıkan 24 kişilik Türk ekibinin ilk durağının Brezilya'nın başkenti Sao Paulo olduğunu belirterek, buradan Şili'nin başkenti Santiago'ya geçen ekibin, ülkenin güneyinde bulunan Punta Arenas şehrine, daha sonra da Puerto Williams'a vardığını ifade etti. 

Puerto Williams'ta 3 gece kalan ekibin yaklaşık 2 saat süren uçak yolculuğu sonucunda Antarktika'nın King George Adası'na ulaştığını aktaran Varank, şunları söyledi:

"Kıtaya herhangi bir canlı organizma taşımamak için ekip uçaktan inerken ayaklarını dezenfektan suda temizleyerek karaya ayak bastı. Antarktika uçağında Belarus ve Bulgaristan'dan gelen 2 bilim insanıyla buluşan Türk ekibi, King George Adası açıklarında bulunan ve 30 gün boyunca çalışmalarını gerçekleştirecekleri Şili bayraklı Betanzos isimli araştırma gemisine helikopter ve zodyak botlarla geçti."

"Yoğun bir çalışma planı bizi bekliyor"

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Türk heyetin Antarktika'ya gidişine ilişkin bilgi, fotoğraf ve görüntüler yayınlandı. 

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Kutup Araştırmaları Enstitü (KARE) Müdürü ve 4'üncü Ulusal Antarktika Bilim Seferi Koordinatörü Doç. Dr. Burcu Özsoy'un değerlendirmeleri de bakanlığın açıklamasında yer aldı. 

Ekip olarak sağ salim kıtaya ulaştıkları için çok mutlu olduklarını kaydeden Özsoy, "Daha önceki seferlerden elde ettiğimiz tecrübenin meyvelerini topluyoruz. Edindiğimiz hafızayla sorunsuz bir şekilde seferimize başladık. Yoğun bir çalışma planı bizi bekliyor. Antarktika'nın hava koşulları müsaade ettiği sürece çalışmalarımızı sürdüreceğiz." dedi. 

"Türkiye'nin danışman sıfatına derhal getirilmesi bizim için çok önemli"

Öte yandan, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de Türk heyetinde bulunuyor. Seferin özel bir akademik grupla başladığını hatırlatan Şahin, 4 senede gelinen noktanın bir başarı hikayesi olduğuna dikkat çekti. 

Rusya, ABD, Japonya ve Güney Kore başta olmak üzere birçok ülkenin Antarktika'ya ciddi kaynaklar aktardığını belirten Şahin, şu ifadeleri kullandı:

"Bugün dünyanın yaşadığı birçok sorun küresel ısınma, iklim değişikliği gibi sorunların bilimsel analizleri burada yapılıyor ve tüm dünyaya umut oluyor. O yüzden Burcu Özsoy'un başkanlığındaki heyetimizin her yönüyle güçlendirilmesi gerekiyor. Antarktika'da gözlemci sıfatındaki Türkiye'nin danışman sıfatına derhal getirilmesi bizim için çok önemli. Sahada olmadığımız hiçbir yerde masada olamayız. Güçlü bir şekilde masada olmalıyız. Bilgi ve teknoloji çağını yakalamamız, bilgi ekonomisini oluşturmamız lazım. O yüzden bu hedef milli ve yerli bir hedeftir."

Fatma Şahin, İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya-Metalurji Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü'nü dereceyle bitirdi. Şahin'in kimya-metalurji alanında birikim sahibi olduğu da biliniyor. 

Yorumlar (0)