Urartu kaya odaları, Tunceli’yi turizm gözdesi yapacak!

Tunceli merkezine yaklaşık 120 kilometre uzaklıkta yer alan Çemişgezek ilçesinde yer alan mağaralara saklı bir hazine var. Yöre halkınca ‘İn Delikleri’ ya da ‘Derviş Hücreleri’ olarak da adlandırılan kaya odalar, bölgele gelen turistlerin dikkatini çekiyor. Kaya odaların, turizme kazandırılması amaçlanıyor.

SEYAHAT 29.12.2020, 14:18 29.12.2020, 18:30
Urartu kaya odaları, Tunceli’yi turizm gözdesi yapacak!

Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Tunceli’ye yaklaşık 120 kilometre uzakta yer alan Çemişgezek ilçesindeki kaya odalar, bölgeyi ziyaret edenlerin ilgisini çekiyor. Yöredeki halkın arasında ise ‘İn Delikleri’ veya ‘Derviş Hücreleri’ olarak da adlandırılan kata odalar; Kırklar, Kemerli ve Yılan dağları arasında yer alan bir bölgede bulunuyor.

Eşsiz bir doğa manzarasına sahip olan bölge, hissedilen tarihiyle de göz alıcı bir konumda. Kaya odaların ise turizme kazandırılması için harekete geçildi. Fırat Kalkınma Ajansı yani FKA’nın 2020 Yılı için düzenlendiği “Turizm ve Sanayinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı” kapsamında kaya odalarının da değerlendirilmeye alınması planlandı. 

Bölgede restore çalışmaları yapılacak


Program kapsamında kaya odalarında, orijinal dokusuna zarar verilmeden iç ve dış düzenlemelerin yapılması planlanıyor. Odalara gelmek isteyen ziyaretçiler için de bir geçiş yolu da yapılacak. Ziyaretçiler, Tağar Çayı üzerine yapılacak olan asma köprü ve yürüyüş yolları ile zengin bölgeyi gezmeye gelebilecekler. Kaya odaların yanında Çemişgezek ilçesi, doğal ve kültürel güzellikleriyle de adeta göz kamaştırıcı ilçeler arasında.

3 Bin yıl önce Urartular döneminde yapılan kaya odalar, insan eliyle kayaların oyulmasıyla yapılmıştır. Urartu Mağaraları olarak da bilinen tarih mekan, kaya mimarisinin tarihteki örneklerinden bir tanesini oluşturmaktadır.
 

Yorumlar (0)