Putin'in aşı teklifine Türkiye'den olumlu yanıt! 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus lider Vladimir Putin tarafından Sputnik V isimli koronavirüs aşısı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teklif yapıldığını ve iki ülkenin ortak aşı üretmeyi hedeflediğini duyurdu. 

GÜNDEM 29.12.2020, 14:35
Putin'in aşı teklifine Türkiye'den olumlu yanıt! 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya ile ortak koronavirüs aşısı üretileceğinin sinyalini verdi. 

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rus lider Vladimir Putin tarafından Sputnik V isimli koronavirüs aşısı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teklif yapıldığını ifade etti.

"Ortak aşı üretmeyi hedefliyoruz"

Çavuşoğlu, bunun üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Sağlık Bakanlığına gerekli talimatların verildiğini ve Türkiye ile Rusya'nın bakanlıkları arasında bir anlaşma imzalandığını söyledi.

Sputnik V isimli koronavirüs aşısına ilişkin bilgilerin Sağlık Bakanlığına ulaştığını belirten Çavuşoğlu, Türkiye ile Rusya arasındaki iş birliğinin amacının yalnızca aşının ithaline değil, ortak üretimine yönelik olduğunu kaydetti. 

"Ticaretin artırılması gerekiyor"

Çavuşoğlu, koronavirüs sürecinde Rusya ile turizm ve vatandaşların tahliyesi konusunda iyi ilişkilere sahip olunduğunu belirtti. 

Rusya ile Türkiye arasındaki iş birliğinin artırılması için çaba harcandığına dikkat çeken Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki ticaretin artırılması gerektiğini ve domates ile diğer ürünlerin önündeki bütün engellerin ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi. 

"Türk-Rus merkezi yakında faaliyet gösterecek"

Çavuşoğlu, Dağlık Karabağ'da Rus askerlerinin bulunduğunu belirterek, söz konusu bölgede Türk-Rus Ortak Gözetleme Merkezi'nin de yakın bir zamanda faaliyet göstereceğini ifade etti. 

Türkiye olarak bütün yaptırım kararlarına tepki gösterildiğini aktaran Çavuşoğlu, Amerika'nın yaptırımlarına karşı geri adım atılmayacağını söyledi.

Çavuşoğlu, Amerika'da CAATSA yürürlüğe girmeden çok daha önce Rusya ile Türkiye'nin S-400'lere ilişkin anlaşma imzaladığını belirtti. 

Yorumlar (0)