Tarihi yarımada otelleri güçlerini birleştirdi

İstanbul'un tarihi yarımadasında hizmet veren oteller tek çatı altında buluşarak ilk etapta 400 otelin bulunacağı "Old City Otelciler Platformu"nu oluşturdu.

SEYAHAT 28.01.2020, 12:05
Tarihi yarımada otelleri güçlerini birleştirdi

İstanbul turizminin en önemli bölgelerinden olan ve Anıtlar Kurulu'na kayıtlı bulunan eserlerin yüzde 90'ına ev sahipliği yapan tarihi yarımadada hizmet veren oteller güçlerini birleştirmeye karar verdi. Bu amaç altında Sirkeci'den başlayıp Topkapı surlarına kadar olan alanda bulunan oteller Old City Otelciler Platformu adıyla bir araya geldi.

"İlgi artacak"

Tarihi yarımada bölgesinde hizmet veren yaklaşık 1500 otel ve konaklama tesisi olduğunu ifade eden Old City Otelciler Platformu Başkanı Tarkan Akyüz, kurulan platformda ilk etapta Laleli, Sultanahmet ve Eminönü bölgesinden toplamda 70 bin yatak kapasiteli 400 otelin bulunacağını açıkladı. Önümüzdeki süreçte bu işbirliğine olan ilginin artacağını beklediklerini söyleyen Akyüz, hedeflerinin 1000 oteli tek platform altında birleştirmek olduğunu anlattı.

Tanıtım çalışmaları hız kazandı

Bölgenin zengin tarihini ve kültürünü yurtdışında daha iyi tanıtmak adına özel çalışmalar yürüteceklerini dile getiren Akyüz, "Özellikle sosyal medyadaki güçlü isimleri ve kanaat önderlerini kullanmayı düşünüyoruz. Fenomenleri bölgeye davet edip tarihi yarımadadaki turizm potansiyelini daha güçlü bir şekilde ortaya çıkaracağız. Bölgenin tarihi ve turistik yapıların merkezinde olduğunu vurgulayacağız. Ayrıca bu sene özelinde Balkan ülkelerinden ve Avrupa'dan daha fazla turist getirebilmek için tek tek ülke bazlı çalışmalar organize edeceğiz. Bu çalışmalar neticesinde Avrupalı turist sayısında artış sağlayabileceğimizi düşünüyoruz." diye konuştu.

Temsil gücünün artırılması da sağlanacak

Old City Otelciler Platformu ile tarihi yarımadada bulunan otellerin parçalı yapıdan kurtulacağını ve büyük bir temsil gücüne erişeceğini vurgulayan İstanbul Ticaret Odası Meclis Üyesi Aydın Karacabay da bu girişimle bölgede bulunan oteller için önemli avantajlar sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Rezervasyon sitelerine karşı güç birliği

Booking.com ve Expedia gibi rezervasyon sitelerinin otellerden ciddi komisyon aldıklarını ve bu güç birliği ile beraber en önemli hedeflerinden birinin bu komisyonları düşürmek olacağını belirten Karacabay, "Birlik olup bu gibi aracı sitelere ödediğimiz komisyonları düşürmeyi amaçlıyoruz. Başarabilirsek İstanbul turizmi için de önemli bir ek gelir yaratmış olacağız. Bunun yanında hem İstanbul hem Türk turizmi için yurtdışında lobi çalışmaları yürüteceğiz. Bölgemizi anlatırken aynı zamanda İstanbul’u ve ülkemizi de anlatacağız." ifadelerini kaydetti.

İstanbul’un değerini artırmak amaçlanıyor

Oluşturdukları güç birliği ile yerel yönetimler nezdinde de temsil güçlerinin artacağını söyleyen Karacabay, kazanılacak temsil gücü sayesinde yaşanan problemlere daha kolay çözüm bulmayı amaçladıklarını anlattı. Karacabay ayrıca, kurulan birlik sayesinde toplu satın almalarla maliyetleri düşüreceklerini ve gerçekleştirilecek düzenli eğitimlerle daha kalifiye bir iş gücü oluşturacaklarını da sözlerine ekledi.

Karacabay, yürütülecek çalışmaların nihai amacının ise İstanbul’un değerine değer katmak ve oda fiyatlarını yeniden eski seviyelerine yükseltmek olduğunu kaydetti.

"Fiyatlar çok düşük"

Diğer yandan İstanbul'daki oda fiyatları ile ilgili bilgiler paylaşan Old City Otelciler Platformu Başkanı Tarkan Akyüz, 2019 yılında şehir genelindeki ortalama oda fiyatının 90 euro, tarihi yarımadada ise 70 euro olduğunu söyledi.

Bir önceki yıla kıyasla hem doluluk oranı hem de fiyatlar artmış olsa da hâlen 2010'lu yılların başından ve Avrupa ortalamalarından çok geride olduklarını ifade eden Akyüz, "2011 yılında İstanbul'da ortalama oda fiyatları 152 euro’ya çıkmıştı. 2013'te ise bu rakam 120 euro’ydu. Ancak ondan sonra çok sert bir düşüş yaşadık. Mevcut durumda Avrupa ortalamasının çok gerisindeyiz. Şu anda 27 Avrupa ülkesinin ortalaması 113 euro seviyesinde. Paris, Roma ve Londra gibi şehirlere baktığımız zaman 140-150 euro’ya çıkıyor. Hatta bu şehirlerin merkezinde ortalama fiyatlar 250 euro’ya ulaşıyor. İstanbul'a yakışan seviyeler de diğer Avrupa başkentlerinin seviyesi." sözlerini kaydetti.

Yorumlar (0)