Frigya’nın ‘saklı cennet’ i Ayazini’ndeki mağaralar, ziyaretçileri mest ediyor!

Afyon’a yaklaşık 121 kilometre uzaklıkta yer alan tarihi Frigya Vadisi, yerli ve yabancı turistleri cezbederek keyfili bir tarihi cennet şöleni yaşatıyor. Vadiye bağlı Ayazini köyünde bulunan mağaralar ise, turizme kazandırılarak ilgi çekmeye devam ediyor.

SEYAHAT 08.03.2021, 15:41 08.03.2021, 15:49
Frigya’nın ‘saklı cennet’ i Ayazini’ndeki mağaralar, ziyaretçileri mest ediyor!

Afyon il merkezine 121 kilometre uzaklıkta yer alan ve İhsaniye ilçesine de bağlantıları bulunan Frigya, 2021 yılında 1 milyon turist hedefiyle ziyaretçilerini bekliyor. Vadi sınırları içerisinde yer alan Ayazini köyünde bulunan mağaralar ise, ziyaretçilerin ekstra olarak ilgisini çekiyor. Köyde bulunan mağaralarda kaya yerleşimleri, oyma kaya mezarları ve şapeller de bulunurken, 300'ün üzerinde birbirinden farklı büyüklükte bulunan mağaralar da yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor.

Mağaralar, turizme kazandırılacak

Sakarya Irmağı ile Büyük Menderes'in yukarı çığırları arasında kalan ve üç bin yıllık tarihiyle ziyaretçilerinin ilgisini çeken Frig Vadisi’ndeki kaya mağaralar, Ayazini köyünün kırsalı ve yerleşim yeri içerisinde bulunuyor. Ayrıca mağaraların turizme kazandırılması için çalışmalara başlandı. Afyonkarahisar Valiliği tarafından başlatılan  "Sokak Sağlıklaştırması Projesi" ile beraber turizm çalışması yapılacak olan mağaralar, günümüzde köylülerin üzerine yaptığı yapılarla beraber kullanılıyor. Ayrıca günümüzde de bazı tarihi kalıntıların kazılarla beraber ortaya çıktığı Ayazini mağaralarında, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri ile Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Arkeoloji Bölümü öğretim üyeleri de çalışmalar sürdürüyor.

Mağalarda aydınlatma ve temizleme çalışmaları da yapılıyor

"Frigya'nın kalbi" olarak da nitelendirilen Ayazini mağaraları, Bizans ve Roma dönemlerinin önemli eserleri de bünyesinde bulunduruyor. İhsaniye Kaymakamı Semih Doğanoğlu, bölgedeki köylülerin 300 mağara ile 35 kilise ve şapel gibi eserleri keşfettiklerini belirtti. Köyün adeta bir 'mağara cenneti' olarak nitelendirildiğini söyleyen Doğanoğlu, mağaraların turizme kazandırılması için yoğun çalışmalar yapıldığını, temizlik çalışmalarının yanı sıra aydınlatma üzerine de çalışmalar yapıldığını söyledi. Doğanoğlu ayrıca, mağaralarda ve vadi içerisindeki kalıntılarda tahrip edilen veya zarar gören bazı yapılarla ilgili düzenleme çalışması yapıldığını da sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)