Balıkesir Ovası, mandaların oluşturduğu belgesellik görüntülerle dikkat çekti!

Balıkesir’in Altıeylül ilçesine bağlı Yakupköy ve Balıklı mahallelerine bağlı olan Balıkesir Ovası, belgeselleri aratmayan görüntülere ev sahipliği yaptı. Meralarda otlayan ve göllere giren mandaların evlerine dönüşü, adeta Afrika’daki Serengeti Parkı’nda yaşanan antilop göçlerini hatırlattı. Görsel güzellik oluşturan görüntülerde, yaklaşık 5 bin tane manda yer aldı. 

SEYAHAT 11.05.2021, 13:05 12.05.2021, 10:01
Balıkesir Ovası, mandaların oluşturduğu belgesellik görüntülerle dikkat çekti!

Balıkesir il merkezine yaklaşık 8 kilometrelik uzaklıkta bulunan ve Altıeylül ilçesine bağlı olan Yakupköy ve Balıklı adlı kırsal mahallelerine yakın mesafede bulunan Balıkesir Ovası, manda yetiştiriciliği konusunda önemli yer tutmakta. Meralarda, sulak alanlarda ve yeşil çayırlarda otlanan mandaların evlerine dönüşüm ise, bölgede adeta bir belgesel film çekimi tadında gözlemlendi.



Adeta Afrika’da bulunan Serengeti Parkı’nda antilopların göçünü andıran görüntüler, herkesi şoke etti. Ayrıca gebe olan dişi mandalar da, mera dönüşünde bazen doğum yapabiliyor. Yeni doğan yavru mandalar ise, traktör römorku sayesinde mera alanlarına getirtilirken, mandaların oluşturduğu güzellik, fotoğraf karelerinin konusu haline geliyor. Yaklaşık beş bin civarında mandanın bulunduğu Balıkesir Ovası’nda mandalar, sabahın erken saatlerinde ahırlarından çıkartılıyor ve meralarda otlamaya bırakılıyor.



Belgesellik görüntüler oluşturuyorlar

Saatlerce meralarda keyifli vakit geçiren ve sulak alanlarda ferahlayan mandalar, Yakupköy ve Balıklı mahallelerinde bu işi yapanların günümüzde önemli bir gelir kaynağı haline gelmiş durumda. 2010 yılından bu yana desteklerle yapılan manda yetiştiriciliği, o yıllardaki 1500 sayısında 5000’li sayılara fırlamış durumda. Evlerine dönüş saatlerinde belgesellik ve fotoğrafik görüntüler oluşturan mandalar, Afrika’yı aratmayan görüntüler oluşturmuş durumda. Ayrıca mahalle sakinlerinin de büyük bir merakla izlediği mandaların evlerine dönüşü, adeta seyirlik bir şenlik haline dönüşmüş durumda. Yalnızca Balıklı ve Yavruköy’de yapılan manda yetiştiriciliği sonucunda ise, kaymak, yoğurt ve süt elde ediliyor. Ülke genelinde satışa sunulan süt ürünleri, oldukça yüksek rağbet görüyor. Üreticiler, mandacılıktan elde edilen üretimi çocuklarına aktararak kuşaktan kuşağa yaşatmak istiyorlar.  



Manda sütünden yoğurt, kaymak ve dondurma üretiliyor

Ailesinden gelen iş geleneğini sürdüren ve dördüncü kuşak olduğunu söyleyen manda yetiştiricisi olan Ali Çırpıcı, köylerinde 750 tane mandalarının olduğunu ve sabah saat sekizde mandaların otlanmaya çıktıklarını, akşam saat beş buçukta da evlerine döndüklerini belirtiyor. Manda sütünden birçok üretim yaptıklarını söyleyen Çırpıcı, özellikle manda kaymağının çok rağbet gördüğünü belirtiyor. Köydeki geçimin bu ürünlerin satılmasıyla sağlandığını belirten Çırpıcı, elli iki hanede bu işin yapıldığını belirtiyor.



Manda işiyle uğraşan bir diğer üretici Halit Börekçi ise, işin atalarından kaldığını ve köylerinde iki bin civarında manda olduğunu söylüyor. Mandalardan elde edilen sütle kaymak ve yoğurt elde edildiğini söyleyen Börekçi, manda sütünden dondurma da yapıldığını ve yararlı bir süt olduğunu söylüyor. Manda sütüne oldukça rağbet olduğunu söyleyen Börekçi, uzmanların süt içerisinde kanseri önleyen bir madde olduğundan söz etti.


 

Yorumlar (0)