‘Küçük Çöl Toygarı’ Türkiye’de ilk kez görüldü

Marmara Bölgesinin en önemli doğal yaşam alanları içinde yer alan Riva çayırları şimdilerde türüne az rastlanır Küçük Çöl Toygarı’na ev sahipliği yapıyor.

YAŞAM 11.05.2021, 13:11 12.05.2021, 10:04
‘Küçük Çöl Toygarı’ Türkiye’de ilk kez görüldü

Bahar göçlerinde yüzlerce kuşun uğrak alanlarının başında gelen İstanbul’da bu kez ilk defa Küçük Çöl Toygarı görüldü.

Türkiye’de ilk defa görülüyor 

Kuş gözlemcisi Metin Tuncer, Türkiye’de türüne ilk defa rastlanan kuşu fotoğraflayarak doğaseverlere büyük bir mutluluk yaşattı.

Yaşam alanı genellikle kurak ve çölle kaplı araziler olan Küçük Çöl Toygarı’nın Türkiye’de ilk defa fotoğraflanmış olması kuş gözlemcileri ve araştırmacıları arasında da büyük bir sevinçle karşılandı. 

İstanbul’un Karadeniz kıyısında bulunan Riva çayırlarında ilk kez fotoğraflanarak kaydedilen kuş türü Doğa Fotoğrafçısı Metin Tuncer tarafından belgelenmiş oldu. Böylece Türkiye’deki kuş türlerine Küçük Çöl Toygarı’nın da eklenmesiyle birlikte şimdiye dek belgelenen kuş türü sayısı 451’e yükseldi.

“Büyük heyecan duydum”

Sualtı fotoğrafçılığıyla uğraşan ve son dönemlerde aynı zamanda kuş fotoğrafları da çekmeye başlayan Metin Tuncer, çektiği son fotoğrafı sayesinde Türkiye’ye yeni bir kuş türünü kazandırmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Tuncer, “Bu kuş türü ilk defa Türkiye’de çektiğim fotoğrafla görülüyor ve belgeleniyor. Bizim düşüncemize göre daha önce buraya hiç uğramamış olan bu kuşun burada görülmesine neden olan şey onun yolunu şaşırmış olması. Çünkü bu tür bir hayvanın yaşam alanı buralar değil. Onlar genellikle kurak ve çöl ile kaplı alanlarda yaşarlar. Belki güney bölgelerimizde bu türü fotoğraflamış olsak bu kadara heyecan duymayacaktık. Çünkü sıcaklık bakımından güneyimiz de bu kuşun yaşadığı alanlara yakın sıcaklık dereceleri var. Ama o bize sürpriz yaparak kendisini kuzeyde ve İstanbul’da gösterdi. 15 yıldır su altı fotoğrafçılığı yapıyordum. Ancak su altını bıraktıktan sonra 4 senedir de kuşları çekiyorum. Uzun zamandan beri doğaya hayran ve merak içerisindeydim. 4 yıllık kuş çekimlerime böylece Küçük Çöl Toygarı’nı da ekleyerek yeni bir tecrübe daha edinmiş oldum” dedi.

Fotoğrafı çekilen ve belgelenen bu yeni tür ile birlikte Türkiye’de artık kuş listesinde yer alan 489 türden 451 tanesi belgelenmiş oldu. 

Küçük Çöl Toygarı kayalık ve kurak arazilerde yaşayan bir kuş türü olarak bilinir. Suudi Arabistan’dan Batı Sahra’ya dek yayılan arazide yaşamını devam ettiren bu kuş türü için yeni fotoğraf kaydı yabancı kuş gözlemcileri açısından da heyecanla karşılandı.

Yorumlar (0)