2 bin 500 metrelik uzunluğa sahip Altınbeşik Mağarası, ziyarete açılmayı bekliyor!

Antalya’ya yaklaşık 130 kilometrelik bir mesafede bulunan ve İbradı ilçesinde yer alan Altınbeşik Mağarası, pandemi nedeniyle neredeyse bir yıldır kapalı duruyor. 2019 yılında 69 bin turist tarafından ziyaret edilen büyülü mağara, bünyesinde dünyanın üçüncü ve Türkiye’nin en uzun yeraltı gölüne sahip.

SEYAHAT 07.04.2021, 14:21 07.04.2021, 16:09
2 bin 500 metrelik uzunluğa sahip Altınbeşik Mağarası, ziyarete açılmayı bekliyor!

Antalya il merkezine yaklaşık 130 kilometre uzaklıkta bulunan ve İbradı ilçesi sınırlarında bulunan Altınbeşik Mağarası, yaklaşık bir buçuk yıldır sessizliğe bürünmüş bir vaziyette. Pandemi nedeniyle kapılarını açmayan büyülü mağara, 2019 yılında 69 bin turist tarafından ziyaret edilmişti. 2020 yılından bu yana kapılarını kapatan mağara, bünyesinde Dünyanın üçüncü ve Türkiye'nin ise en uzun yeraltı gölünü barındırıyor. Gölün uzunluğu ise yaklaşık 2 bin 500 metre uzunluğunda bulunuyor.

İbradı ilçesine 7 kilometre uzaklıkta

Antalya'nın İbradı ilçesine bağlı Ürünlü Mahallesinde bulunan Altınbeşik Mağarası, içinde bulunan sarkıt ve dikitlerlerle adeta ziyaretçilerini büyülüyor. Son beş yıldır Antalya Büyükşehir Belediyesi şirketi olan ANSET tarafından işletilen büyülü mağara, milyonlarca yıllık bir gizemi de taşıyor. Görkemli bir doğa harikası olan büyülü mağara, yeniden ziyarete açılıp ziyaretçi ağırlayacağı günleri iple çekiyor. Altınbeşik Mağarası, Ürünlü köyüne 4 kilometre ve İbradı ilçesine ise 7 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

1966 yılında keşfedildi

Adını üst bölümünde bulunan Altınbeşik Tepesi’nden alan Altınbeşik Mağarası, 1994 yılında milli park statüsüne kavuştu.1966 yılında ise Türkiye speleoloji derneği kurucusu ve onursal başkanı Dr. Temuçin Aygen tarafından keşfedilen büyülü mağara, denizden 450 metre yükseklikte bulunuyor.  Açık olduğu dönemlerde 80-100 bin ortalama ziyaretçi ağırlayan mağara, yeniden o görkemli günlerine dönmeyi bekliyor. Ziyaretçiler mağarayı gezi botlarıyla da gezebilirken; dikitler, sarkıtlar ve beyaz travertenler de özellikle ilgi çekiyor.

Yorumlar (0)