Yirmilik diş ağrısı nasıl hafifletilir?

Yirmilik dişler, diş etlerinin şiddetli bir şekilde ağrımasına neden olur. Bu yüzden insanlar, çoğu zaman yirmilik dişlerini çektirmeye karar verirler. Peki yirmilik diş ağrısına evde nasıl bir çözüm bulunabilir? Detaylar haberimizde…

SAĞLIK 07.05.2019, 13:04
Yirmilik diş ağrısı nasıl hafifletilir?

Yirmilik dişler, en son çıkan kalıcı dişlerdir ve dişlerimizin en arkasında her iki tarafta da bulunurlar. Her ağızda dört tane yirmilik diş vardır.

Yirmilik dişlerinin neden olduğu ağrı, kendiliğinden çözülebilir ancak bazı durumlarda hastanede veya evde tedaviye gerek duyulabilir.

Gömülü yirmilik dişleri ağrı ve hassasiyete neden olabilir. En sonunda yirmilik dişlerini çektirmek, sorunların çözülmesine yardımcı olabilir. Birkaç reçetesiz tıbbi tedavi ve doğal ev ilaçlarıyla da yirmilik diş ağrınıza çözüm bulabilirsiniz.

Uyuşturucu diş jeli

Uyuşturucu diş jeli, diş etlerindeki ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Benzokain içeren uyuşturucu diş jellerini, eczanelerden ya da internet sitelerinden temin edilebilirsiniz.

Bu jeller, gün boyunca ağrıyan diş etlerine uygulanabilir. Ürünün kullanma talimatının okunması önemlidir. Ayrıca benzokaine karşı alerjiniz de olabilir.

İbuprofen

İbuprofen, iltihabı azaltmaya yardımcı olan ve reçetesiz satılan ağrı kesici bir ilaçtır. İlacın üzerinde önerilen dozu almak, rahatsızlığı gidermeye yardımcı olabilir. Ayrıca yirmilik diş gelişimine bağlı olarak diş etlerinde oluşan iltihaplanma da azaltılabilir.

İbuprofen, diş hekimine görünmeden önce etkili bir ağrı tedavisi olabilir.

Buz torbası

Çeneye buz torbası tutmak da iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir ve ağrıyı hafifletebilir. Ayrıca buz, uyuşturma etkisine de sahiptir.

Buz torbası, ağrı kesilene kadar 15 dakikalık aralıklarla çeneye uygulanabilir.

Tuzlu su

Tuzlu su, doğal dezenfektan özelliklere sahiptir. 2010 yılında yapılan bir çalışma, tuzlu su ile gargara yapmanın ağızdaki bakterileri azaltmaya yardımcı olduğunu göstermiştir.

Yirmilik dişlerin etrafındaki diş etlerinde bakteri birikmesi, ağrıya neden olabilir. Bu nedenle, tuzlu su ile gargara yapmak, enfeksiyonun tedavisine yardımcı olabilir ve ağrıyı azaltabilir.

Tuzlu su gargarasını yapmak için, birkaç yemek kaşığı tuzu yeni kaynatılmış suya ekleyebilirsiniz. Su hafif soğuduğunda, birkaç dakika boyunca ağzınızı çalkayabilirsiniz. Günde iki veya üç kez ya da ağrı azalıncaya kadar ağzınızı tuzlu suyla çalkayabilirsiniz.

Karanfil

Karanfilin yirmilik diş ağrısını hafifletmedeki etkisi üzerine yapılan araştırmalar olumlu yöndedir. 2006 yılında yapılan bir araştırma, karanfilin uyuşturucu etkisinden dolayı bir ağrı kesici işlevi gördüğünü göstermiştir. Bu yöntemi denemek için, bütün bir karanfil ya da karanfil yağı kullanabilirsiniz.

Bütün bir karanfil kullanıyorsanız, karanfili ağrıya neden olan yirmilik dişinizin üzerine yerleştirin. Çenenizi kapatarak fakat çiğnemeden yerinde tutun. Ağrı azalıncaya kadar bekleyin ve daha sonra tükürün.

Eğer karanfil yağı kullanıyorsanız, bir pamuğa birkaç damla karanfil yağı dökün ve pamuğu ağrıya neden olan yirmilik dişinizin üzerine yerleştirin. Pamuğu ağrı azalıncaya kadar orada tutun.

Soğan

2007 yılında yapılan bir çalışma, soğanın antienflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere sahip olduğunu ortaya çıkardı. Soğanın bu özellikleri diş etindeki şişkinliği azaltmaya yardımcı olabileceği ve bakteriyel enfeksiyonlarla savaşabileceği anlamına gelir.

Bir parça soğanı kesin ve ağrınızın olduğu tarafta birkaç dakika çiğneyin. Soğanı ağrınız azalıncaya kadar birkaç dakika boyunca çiğnemeye devam edin.

Bu yöntem, soğan suyunun diş etine girmesini sağlar, böylece iltihaplar ve bakteriler azaltılabilir.

Poşet çay

2016 yılında yapılan bir çalışma, çay poşetlerinde bulunan tanin maddesinin antibakteriyel ve iltihap sökücü özelliklere sahip olduğunu ortaya çıkardı.

Bir bardak çay yapın ve çay poşeti içinde olan bardağı buzdolabına koyun. Çay soğuduktan sonra, çay poşetini çıkarın ve ağrının olduğu yere yerleştirin.

Yorumlar (0)