Yılbaşı partilerinde bunlara dikkat!

Uzman Diyetisyen Canel Öner Sayar, yılbaşı sofralarında sağlıklı kalabilmek için önemli ipuçları paylaştı.

SAĞLIK 31.12.2019, 17:52
Yılbaşı partilerinde bunlara dikkat!

Uzman Diyetisyen Canel Öner Sayar yılbaşı ve ertesi gün için doğru beslenme konusunda önemli püf noktalar paylaştı.

Akşam fazla yemek yenileceği bilindiği için gündüz aç kalmanın çok büyük bir hata olduğunu söyleyen Sayar, "Vücut aldığı besinleri yakmaktansa sıradaki açlık durumunda kullanmak için depolamak ister. Bu yüzden gündüz mutlaka ara ve ana öğün yapılmalıdır." diye konuştu.

Sayar, ara öğünlerin, akşam yemeğine aç oturulmasına engel olduğunu, bunun yanı sıra ara öğünlerdeki atıştırmaların akşam yemeğinde daha hızlı doygunluk hissi sağladığını ve bu sayede aşırı yemeyi önlediğini dile getirdi.

Küçük değişiklikler önemli fark yaratıyor

Canel Öner Sayar, akşam ana yemek için tavuk ya da hindi tercih edilebileceğini ifade ederek şöyle konuştu:

"Hindi etinin kolesterolü daha düşük olduğundan güzel bir seçim olabilir. Yanında zeytinyağlı sebze, yoğurt ya da salata tüketilmeli, pilav, erişte, makarna, börek gibi karbonhidratı yüksek besinlerden uzak durulmalı. Eğer menüde olması isteniyorsa da pirinç yerine bulgur, beyaz ekmek yerine de tam tahıllı olanlar seçilmelidir. İçecek olarak ayran, taze sıkılmış meyve suları ve sade maden suyu tüketilebilir."

Parti atıştırmalıklarına dikkat

Yemekten bir iki saat sonra cips, kola ve çikolata gibi yüksek kalorili atıştırmalıklardansa kuru yemiş ve meyvenin tüketilmesinin daha iyi olacağını vurgulayan Sayar, "10 adet fındık ve 1 adet elma, 10 adet badem ve 1 adet portakal, 2 adet ceviz ve 2 küçük mandalina, 10-15 kuru yaban mersini ve 5-6 adet kaju gibi atıştırmalık tercihi yapabilirsiniz. Ayrıca şerbetli tatlıdansa meyve tatlıları ya da sütlü tatlıların seçilmesi daha sağlıklı olacaktır." şeklinde konuştu.

Hafif bir kahvaltı yapılmalı

Yeni yıla hafif bir kahvaltı ile başlanması gerektiğinin altını çizen Sayar, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yılbaşı gecesi kurulan şölen sofralarından sonra 'ertesi gün bir şey yemeden de olur' diye düşünerek aç kalmayın. Bu davranış, günün ilerleyen zamanlarında daha fazla yemek yemeye neden olur. Kahvaltıda kefir, meyve ve 2 adet cevizin veya isteğe bağlı olarak yumurta, peynir gibi protein kaynaklarının olduğu bir kahvaltı yapılabilir. Öğle ve akşam yemeklerinde sebze çorbaları, zeytinyağlı sebze, haşlanmış veya ızgara tavuk, salata gibi hafif besinler yiyebilirsiniz. Ara öğünlerinizde süt veya yoğurt ve meyve tüketebilirsiniz."

Yorumlar (0)