Yerli kanser ilacı üretiminde son durum

Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, yerli kanser ilaçları fabrikası Onko & Koçsel İlaç Fabrikası'na ziyarette bulundu. 

SAĞLIK 06.08.2019, 12:24
Yerli kanser ilacı üretiminde son durum

Gebze Organize Sanayi Bölgesindeki (OSB) fabrikanın Ar-Ge bölgesinde incelemelerde bulunan Prof. Dr. Emine Alp Meşe, uzmanlardan suçiçeği üretimi planları ve hali hazırda sürdürülen yerli kanser ilacı üretim süreçleriyle ilgili bilgiler aldı.

Burada bir açıklamada bulunan Prof. Dr. Emine Alp Meşe, yerli imkânlarda aşı üretimi konusunda çalışma yaptıklarını belirterek, şunları ifade etti:

"Sağlık Bakanlığı olarak yerli aşı geliştirilmesi konusu gündemimizde. Özellikle Hepatit A ve suçiçeği aşısı şu an önceliklerimiz arasında. Neden önceliğimiz? Çünkü tıpkı kanser ilaçları gibi en çok para verdiğimiz sağlık alanı. En pahalı aşılardan birisi suçiçeği aşısı. Bu sebeple önceliğimiz bu aşının Türkiye’de üretilmesi. Bu konuda da son 3-4 aydır yurt dışındaki akademisyenlerle temaslarımız var.

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) olarak yerli ilaç üretim ve aşı üretim çağrılarına başladık. Ürüne dönüşecek bir araştırma var ise Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ile bunu maddi olarak destek vereceğiz. Yerli suçiçeği aşısı üretimine ilgi gösteren Onko & Koçsel İlac Fabrikası da bu konusundaki planlarıyle ilgili bilgi aldık.”

"Kanser ilacı ihracatı yapma hedefimiz var"

Prof. Dr. Emine Alp Meşe, kamunun kanser ilacı ödemeleri için büyük paralar ayırdığını vurgulayarak, "Kanser bildiğiniz gibi maalesef en fazla çoğalma gösteren hastalıklardan birisi. Devlet olarak en çok ödeme yapılan ilaçların başında geliyor. Bu sebeple yerli üretim çok büyük önem taşıyor. Tabii bu alandaki dış satım da bizim için çok önemli. Ayrıca bölge ülkelere bu ilaçların dış satımı ile de ilgileniyoruz. Türkiye olarak Uluslararası Sağlık Hizmetleri AŞ (USHAŞ) aracılığıyla yurt dışına kanser ilacı ihracatı yapma gibi hedeflerimiz var. Bu yüzden Onko & Koçsel İlaç bizim için çok büyük önem sunuyor." ifadelerini kullandı.

"Yerli suçiçeği aşısı konusunda altyapımız hazır"

Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe’ye ziyaret esnasında Onko & Koçsel İlaç Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Koç ve Onko & Koçsel İlaç Yönetim Kurulu Üyesi Tuğba Koç eşlik etti.

Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe'nin ziyaretinden memnuniyet duyduklarını açıklayan Koçsel İlaç Yönetim Kurulu Üyesi Tuğba Koç, "Tüm altyapımız ile suçiçeği aşısı üretimi için hazırız. Hiç zaman kaybetmeden Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ile bir an önce bu işe başlarsak 3-4 sene içerisinde yerli suçiçeği aşısı üretimini yapabileceğimize inanıyoruz. Bu noktada devlet ve özel sektörün beraber çalışması büyük önem arz ediyor." ifadelerinde bulundu.

Yorumlar (0)