Yağmur suyu ve kar cerrahi maskeleri etkiler mi? İşte yanıtı...

Doç. Dr. Hasan Demircan, cerrahi maskelerin yağmur suyu ve kara karşı dayanıklı olduğunu ve filtreleme özelliğine ilişkin herhangi bir olumsuz etkisinin olmayacağını kaydetti.

SAĞLIK 12.11.2020, 07:30 13.11.2020, 17:25
Yağmur suyu ve kar cerrahi maskeleri etkiler mi? İşte yanıtı...

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hasan Demirhan yağmurlu havada maskenin kullanımına ilişkin önemli açıklamlar yaptı. Demircan kış aylarının gelmesiyle çok merak edilen maskelerin ıslanmasıyla filtrasyon özelliğini yitirip yitirmemesi üzerine de net açıklamalarda bulundu.

"Maske takmak enfeksiyonu yüzde 85'e kadar azaltıyor"

Demirhan, maske kullanımının pandemi esnasında sağlık çalışanları, hastalar ve toplum tarafından kullanılmak üzere önemli bir ilaç dışı müdahale olduğunu kaydederek, "Maske takmak enfeksiyon riskini yüzde 85'e kadar azaltır. Yalnızca etkilenmemiş kişileri kontamine damlacıklar ve aerosolleri solumaktan korumakla kalmaz, bununla birlikte virüsün enfekte olanlardan yayılmasının hızını da azaltır. Maskeler yüze takıldığında yüzün etrafını sarıp sızdırmazlık oluşturması ve havada bulunan partiküllerin yüzde 95'ini filtrelemek için tasarlanırlar." dedi.

"Cerrahi maskeler suya dayanıklı"

Doç. Dr. Demirhan cerrahi maskelerin suya dayanıklı olduğunu söyleyerek, "Cerrahi maskelerde üç-dört kat dokunmamış kumaş, dokuma bulunmayan polipropilen ve polyester ile filtre ortamı oluşturulur. Maskenin dış katmanı suya dayanıklıdır, içerideki katman ise dışarı atılan nemi ve damlacıkları emmek ve rahatlık oluşturabilmek amaçlı hidrofiliktir. Ortada bulunan katman elektrostatik kuvvetle negatif yüklü partikülleri ve aerosolleri çekmek için genellikle pozitif yüklüdür. Partiküllerin boyutu 0,5 mm üzerinde olduğu zaman filtrasyon verimliliği de artar." ifadelerini kullandı.

Demirhan'ın açıklamalarının devamından önemli satırbaşları şöyle:

"Yağmurlu veya karlı hava filtrasyonu engellemez"

"Virüsler 0,5 mm boyutun altında olabilirler. Genellikle aerosol partikülleri veyahut daha da büyük damlacıklar üzerinde hareket ettikleri için filtrasyona uğrayabiliyorlar. Dış katmandaki sıvıya dirençli özellikleri, bulaşıcı mikroorganizmalar içeren sıvı damlacıklarının penetrasyonuna ilişkin koruma sağlar. Sıvı damlacıklarını emmeyen suya dayanıklı dış katman iç katmanı kontamine olmaktan korur. Gelecekteki süreçte, kış aylarına girdiğimiz şu günlerde yağmurlu veya karlı bir havada maskenin filtrasyon özelliğine ilişkin olumsuz bir etki olmayacaktır. Maskelerin kullanımına en üst düzeyde dikkat edilmesi gerekmektedir."

"Maske koronavirüsün şiddetini de azaltıyor"

"Testlerin artmasıyla birlikte tanının koyulduğu hastaların da arttığını gördük. Fakat bununla birlikte belirti vermeden ya da hafif belirtiyle hastalığı geçiren hastaların sayısında da artış olduğu kaydedildi. Bu durum maskenin kullanımının artmasına bağlanıyor."

"Virüsle daha az temas..."

"Maske kullanımı yalnızca bizi diğer hastaların saçtığı damlacıklardan koruma görevi üstlenmiyor aynı zamanda daha az virüsle temas etmeye olanak veriyor. Ağır hastalığın yüksek virüs yükü ile olduğu ileri sürülüyor. Virüs yükü ile hastalık seyri yeni bir fikir değil.

Gripte de benzer bir şekilde hastalık ciddiyetinin arttığı influenza A virüs dozu artış gösterdiğinde meydana gelmiştir. Bu süreçte maskenin virüsün yükünü azalttığına ilişkin örnekler var."

Diomond Princess örneği...

"Şubat ayında Japonya'da bulunan Diamond Princess gemisinde hastaların yüzde 18'i asemptomatikti, marta gelindiğinde Arjantin'de başka gemide hastaların yüzde 81'lik kısmı asemptomatik geçirdi. İçlerindeki en büyük fark Arjantin'deki gemide ilk vakanın tespitinin hemen ardından yolcuların ve mürettebatın cerrahi maske ve N95 maske takması oldu. Toplu taşımada yeterli düzeyde mesafenin korunmaması, el ile aynı alanlara çok sayıda kişinin temas etmesi hastalık riskini azaltan başlıca faktörlerden. Böyle bir durumda en rahat şekilde uygulanabilir yöntem maske kullanımına dikkat edilmesidir."

Yorumlar (0)