"Şuşa kenti" zaferi neden bu kadar önemli?

Dün ipucunu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, bugün de müjdesini Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in verdiği Şuşa kentinin zaferi neden bu kadar önemliydi? Şuşa kenti hakkında bilmeniz gerekenler...

ÖZEL HABER 08.11.2020, 13:51
"Şuşa kenti" zaferi neden bu kadar önemli?

Muzaffer Azerbaycan ordusu, "Vatanseverlik operasyonu" ismiyle 27 Eylül'de başlattığı operasyonda şehirler, şehir merkezleri, kasabalar ve köylerin olduğu yüzlerce yerleşim yeri işgalden kurtarılmıştı.

Bazı zaferlerde Azerbaycan Savunma Bakanlığı bilgilendirme yaparken bazı zaferlerde ise Azerbaycan lideri İlham Aliyev müjde verdi.

Ancak şimdiye kadar kurtarılan hiçbir yerleşim yeri Şuşa kentinin zaferi kadar ne Azerbaycan'ı ne de Türkiye'yi mutlu etti.

Erdoğan ipucu vermişti

Türkiye'den kardeş ülke Azerbaycan'a çok sayıda tebrik giderken, dün zaferin ilk ipucu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan lideri İlham Aliyev ile görüştüğünü, gelişmeleri bizzat kendisinden dinlediğini belirterek, "Elhamdülillah kendisinden olumlu gelişmeler olduğunu dinledim, çok mutlu oldum." demiş ve "Zafere inşallah yaklaşıyoruz." ifadesini kullanmıştı.

Şuşa kentinin önemi

Muzaffer Azerbaycan ordusu, terör devleti Ermenistan'ın 28 yıldır işgali altında tuttuğu kendi öz topraklarından şu ana kadar sadece yüzde 25'e yakın bir bölümü azat edebilmişti.

Azerbaycan ordusunun önündeki esas hedef ise Dağlık Karabağ'ın tamamen işgalden kurtarılması. Ancak bu hedefe yaklaşmak için stratejik öneme sahip Şuşa kentine sahip olması gerekiyordu. Dağlık Karabağ'ın işgalden arındırılmasının kilidi hükmündeki Şuşa kentinin işgalden kurtarılması, Dağlık Karabağ ile ilgili hayaller sebebiyle hem Azerbaycan'da hem de Türkiye'de büyük sevinç yarattı.

Ermenistan'ın da kâbusu olan Şuşa kentinin kaybı sonrası, Ermenistan dostu AGİT Minsk Grubu eş başkanları olan ABD, Rusya ve Fransa'nın harekete geçme ihtimali de bulunuyor. Ermenistan-Azerbaycan çatışması konusunda Fransa ve Rusya'ya nispeten daha geri planda duran ABD'nin, yeni başkanını seçmesiyle ne yapacağı merak ediliyor.

8 Mayıs 1992'den beri işgal altında

Dağlık Karabağ'ın anahtarı olan Şuşa kenti, terör devleti Ermenistan tarafından 8 Mayıs 1992 tarihinde işgal edilmişti.

1752 yılında Karabağ hanı olan Penahali tarafından kurulan Şuşa kenti, sadece Dağlık Karabağ'ın kilidi olması açısından da önem arz etmiyor. Şu kenti stratejik önemi dışında hem çok büyük sayıda seçkin bilim ve kültür insanının bu topraklarda doğması hem de çok büyük sayıda tarihi anıta ve esere sahip olması sebebiyle sadece Şuşa'da yaşayanlar için değil, tüm Azerbaycanlılar için değerli bir şehir.

Şuşa şehri, Azerbaycan tarihinin ve kültürünün değerli simgelerinden biri olmasının yanında konumu bakımında da kritik değerde.

Bölgeye hakim coğrafi konuma sahip olan Şuşa kenti, aynı zamanda Dağlık Karabağ'ın en büyük vilayeti olan Hankendi kentine giden yolun üzerinde bulunuyor. Bu konum Şuşa kentine büyük stratejik değer kazandırıyor.

Şuşa kenti ayrıca Kafkasya'nın doğal güzellikleriyle de dikkat çekiyor. Şuşa ve doğa denildiğinde ise ilk akla kentin meşhur har-ı bülbül çiçeği geliyor.

Azerbaycan ordusu ne kadar toprak aldı?

Muzaffer Azerbaycan ordusu, terör devleti Ermenistan'ın 27 Eylül Pazar sabahı saat 06.00'da başlattığı ve sivil yerleşim yerleri ile askeri mevzileri hedef alan top ve havan saldırıları sonrası "Vatanseverlik Operasyonu" adı altında operasyon başlatmış, halkını ve topraklarını savunma konumundan saldırı konumuna geçerek 4 şehir merkezini, 3 kasabayı ve 220'nin üzerinde köyü Ermenistan ordusunun işgalinden kurtarmıştı. Azerbaycan ordusu bölgedeki bazı kritik tepeleri de geri kazanarak Ermeni askerlerini bu bölgelerden temizlemişti.

Tüm cephe hattı boyunca operasyonların sürdüğüne dair bilgi veren Azerbaycan Savunma Bakanlığı, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada durumun muzaffer Azerbaycan ordusunun kontrolünde olduğunun da altını çizmişti.

Yorumlar (0)