Uzmanından ağrı kesici uyarısı: Mide ve bağırsakta tahribata yol açıyor!

Herkesin evinde muhakkak bulunan ve nerdeyse her bir sağlık probleminde kullandığımız ağır kesiciler günü kurtarırken ilerde ölümcül sonuçlara yol açabiliyor. Gastroenteroloji Bölümü'nden Prof. Dr. Vedat Göral, baş ağrısı, migren ve diş ağrısından kurtulmak için bilinçsizse ağrı kesici kullananları uyardı. İşte ağrı kesicilerin zararları…

SAĞLIK 11.11.2023, 11:50 Hanife
Uzmanından ağrı kesici uyarısı: Mide ve bağırsakta tahribata yol açıyor!

Ağrı kesiciler nerdeyse herkesin evinde bulunan bir ilaçtır. Baş ağrısı, diş ağrısı, regli dönemlerinde hastaneye gitmeden günümüzü kurtaran bu ilaçlar göründükleri kadar masum değiller.

Konuya ilişkin açıklama yapan Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'nden Prof. Dr. Vedat Göral, toplumda çok sık ve yanlış kullanılan ağrı kesicilerin mide ve bağırsakta çok büyük tahribata neden olduğunu belirtti.

En Riskli Grup Yaşlılar: Kanama olasılığı yüksek

Midesi hassas olan kişilerde ağrı kesicilerin ülsere, gastrite ve mide kanamasına neden olabileceğini aktaran Doktor Vedat Göral, "Midesinde reflü, ülser ve gastriti olanlar risk grubunda. Özellikle yaşlılar, eklem ve kas ağrısı, kemik erimesi olduğundan dolayı sık olarak vücut ağrıları için ağrı kesici kullanıyor ve en çok kanama olasılığı bu yaş grubunda. Böbrek fonksiyonu bozulmuş hastalar ve gizli karaciğer hastaları da bu ilaçları kullanırken dikkat etmeliler." Uyarısında bulundu.

Göral, hekime danışmadan ağrı kesici kullanılmaması gerektiğini de belirterek, ağrı kesicinin tok karnına, bol suyla alınması gerektiğini vurguladı.

O Bakteri Varsa Ağrı Kesiciler Ters Tepiyor

Ağrı kesicilerin aç karnına alınmaması gerektiğinin altını çizen Doktor Göral, şöyle devam etti:

“Eş, dost, komşu tavsiyesi ile ağrı kesici kullanmayın, doktorunuzun önerdiği dozda kullanın. Mide rahatsızlığı olan hastalar, ağrı kesici almak zorunda ise tok karnına ve beraberinde mide koruyucu hap veya şurup kullanmalı. Alkolle asla almayın. Hafif ağrılarda, en ağır ve en kuvvetli ağrı kesiciyi tercih etmeyin. Kronik romatizmal hastalıklar gibi durumlarda, uzun süreli ağrı kesici ilaç almak gerekiyorsa mutlaka endoskopi yapılarak, midede helikobakter pilori adı verilen bakteri araştırılmalıdır. Çünkü midede helikobakter pilori varsa, ağrı kesicilerin olumsuz etkileri daha fazla artar."

Yorumlar (0)