Uzman doktor Ramazan ayını migrensiz geçirmenin formülünü paylaştı

Oruçtan kaynaklanan baş ağrısı ve migreni önlemek için yapılabilecekleri anlatan Denizli Özel Egekent Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Ömür Atacan Atasoy, kafein tüketiminin oruç öncesi aşamalı olarak azaltılması gerektiğine dikkati çekti.

SAĞLIK 13.03.2024, 12:50 Şeyda Gül
Uzman doktor Ramazan ayını migrensiz geçirmenin formülünü paylaştı

Denizli Özel Egekent Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Ömür Atacan Atasoy, Ramazan ayında açlıkla birlikte daha da çekilmez hale gelen migren konusunda uyarılarda bulundu. Ramazan ayını migrensiz geçirmeye yönelik olarak tavsiyelerde bulunan Uzm. Dr. Atasoy, özellikle kafein tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Özellikle çok sık kafeinli yiyecek ve içecekleri tüketenlerin 16 saatten daha uzun süre yiyecek ve içecek tüketememe ile çekilme sendromuna yakalanabileceğini anlatan Uzm. Dr. Atasoy, bu durumun ise baş ağrısı ve migreni tetikleyebildiğini söyledi. Çekilme sendromunu yaşamamak için oruç öncesi günlük miktarı azaltmak gerektiğini kaydeden Uzm. Dr. Atasoy, “Oruç öncesi günlük miktarı azaltarak sabit bir kan düzeyi sağlayacak şekilde az olarak akşamdan sahur vaktine kadar bu miktarı almalıdırlar" ifadelerini kullandı.

İşte migren önleme yolları

Migreni önleme yollarını da anlatan Uzm. Dr. Atasoy, oruç kaynaklı baş ağrısı, uzun etki süreli olan naproksen veya benzeri gibi ilaçlarla başarılı bir şekilde önlenebileceğini vurguladı. Uzm. Dr. Atasoy, “Oruç kaynaklı baş ağrısı zonklama tarzında migren benzeri özellikler gösteriyorsa veya migren öyküsü olan bir kişide ortaya çıkarsa, menstrüel migren için önerildiği gibi rizatriptan veya eletriptan adlı ağrı kesicilerle kısa bir önleyici tedavi yapılabilir” diye konuştu.

Yorumlar (0)