TBMM’ye birbirinden ilginç başvurular: Muhtarlıklar kapatılsın, Bitcoin resmi para birimi olsun…

TBMM Dilekçe Komisyonuna yapılan başvurular arasında yer alan ilginç talepler arasında Bitcoin’in resmi para birimi olarak kabul edilmesi ve muhtarlıkların kapatılması gibi istekler sosyal medyanın gündemine oturdu.

GÜNDEM 13.03.2024, 13:42 Şeyda Gül
TBMM’ye birbirinden ilginç başvurular: Muhtarlıklar kapatılsın, Bitcoin resmi para birimi olsun…

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dilekçe Komisyonu’na 28’inci Yasama Dönemi’nde 15 Mayıs 2023’ten bu yana yapılan 7 bin 186başvuru arasında birbirinden ilginç talepler de yer aldı. Dilekçe Komisyonu Başkanlık Divanı’nca gerçekleştirilen toplantılarda, önceki dönemden devreden dilekçelerle birlikte 14 bin 811 dilekçe karar bağlandı. Bazı dilekçelerin incelemesi devam ederken, mevzuata uygun olmayan ya da mükerrer başvurular işlemden kaldırıldı.

En çok başvuru İstanbul’dan

Müracaatlarda il bazında İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa başı çekerken, komisyona en çok başvuru çevre yönetimi, çalışma hayatı ve emeklilik konularından yapıldı. Bu konuları adalet hizmetleri, askeri işlemler, şehircilik (konut-barınma), eğitim hizmetleri, sosyal hizmetler, mahalli hizmetler, sağlık hizmetleri ile vergi ve mali hizmetler takip etti. Dilekçe Komisyonuna başvuru işlemlerinin yüzde 88’i elektronik posta yolu tercih edilirken, başvuruların yüzde 5’i posta, geri kalanı ise elden, faks, milletvekilleriyle ulaştırmak gibi yollardan gerçekleşti.

Siyasetçilerin attığı SMS’leri şikayet etti

Komisyona gelen dilekçeler arasında ilginç talepler arasında yer alan bir dilekçede, bir kişinin havalimanlarında temel ihtiyaçların pahalı olmasından şikayet ettiği görüldü. Bir vatandaşın siyasetçiler tarafından izni olmadan telefonuna gönderilen kısa mesajlardan yakındığı dilekçelerde bir başka kişi ise cinsiyet değiştirme ameliyatlarının yasaklanmasını talep etti. Bazı ilginç talepler ise şu şekilde;

  • İl idaresinin yeniden düzenlenerek valilik ve belediye başkanlığı makamlarının birleştirilmesi,
  • Kamu personeli alımlarında belirlenen 35 yaş şartının kaldırılması,
  • Belli koşulları sağlayan ev kadınlarının emekli olabilmesine ilişkin yasal düzenleme yapılması,
  • 25 Aralık Noel Bayramı’nın resmi tatil olarak kabul edilmesi.

Bitcoin resmi para birimi olsun dilekçesi

Başka bir dilekçede ise vatandaşların baro başkanlığı seçimlerinde oy kullanabilmesini isterken Türk lirasına ek olarak Bitcoin’in de resmi para birimi olarak kullanılması teklifi de ilginç talepler arasında yer aldı. Döviz alım ve satım işlemlerinin yasaklanması konusu da komisyona gönderilen dilekçeler arasında yer alırken, Türk vatandaşlarının imza sayısı aranmadan kanun teklifi verebilmesi ve verilen teklifin kısa sürede oylamaya sunulması, İstanbul Boğazı’nda bulunan geçiş güzergahlarından en az birinin ücretsiz olması talepleri de iletildi.

Pİ sayısı için Meclis’e başvurdu

Bir başka başvuruda ise kiracı ve ev sahibi ilişkisinin e-Devlet üzerinden kurularak özellikle fiyata ve vergilendirmeye dair sürecin devletin gözetiminde ilerlemesi yer aldı. Komisyona, köy ve mahalle muhtarlıklarının işlevlerini yitirmeleri sebebiyle kaldırılması gibi talepler de sunuldu. İletilen en ilginç başvurulardan biri ise Pi sayısının irrasyonel olmaktan ziyade “süperrasyonel” olduğu tezini sınamak için sismolog, jeolog, istatistikçi ve bilgisayar mühendisi çalışma arkadaşları aradığını belirten bir başvurucunun komisyondan yardım istemesi oldu.

Nakit ödeme bitsin talebi

Kkağıt ve madeni paraların tedavülden kaldırılarak nakit ödeme uygulamasının sonlanmasını isteyen bir vatandaşta talebini komisyona iletti. Dilekçeler arasında engelli annelerine emeklilik hakkı verilmesi de yer aldı.

Yorumlar (0)