Unicef: 1 milyar çocuk, iklim değişikliği nedeniyle aşırı risk altında

Hava kirliliği, kuraklık ve sel gibi hayatı tehdit eden meselelere dikkat çeken UNICEF, dünyadan genelindeki çocukların yarısının bir riskle karşı karşıya kaldığını söyleyerek uyarılarda bulundu. 

SAĞLIK 20.08.2021, 12:52 22.08.2021, 09:14
Unicef: 1 milyar çocuk, iklim değişikliği nedeniyle aşırı risk altında

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu, iklim değişikliğinin dünya genelindeki çocukları riske attığını ifade etti.

“Hayal edilemeyecek kadar korkunç”

Ortaya çıkan tabloyu "hayal edilemeyecek kadar korkunç" olarak nitelendiren Unicef İcra Direktörü Henrietta Fore, "İlk defa bu rapor, iklim değişikliğine karşı çocukların nerede ve nasıl savunmasız olduklarının bütün bir resmini veriyor." açıklamasını yaptı.

“Çocukların yarısı tehlike altında”

Unicef’in paylaştığı raporda, dünya genelinde neredeyse 2.2 milyar çocuğun yarısının "kirlilik ve iklim krizinden kaynaklanan etkiler sebebiyle aşırı tehlike altında olduğu" ifade edildi. Dünyadaki hemen her çocuğun, bugün hava kirliliği, kuraklık, hastalık, kasırga, sel ve sıcak hava dalgaları da dahil olmak üzere bunlardan en az biri sebebiyle risk altında olduğu dile getirildi. 1 milyara yakın çocuğun, aynı anda üç ya da dört etkiyle karşı karşıya kalan 33 farklı ülke yaşadığı, bunlar arasında Filipinler, Nijerya ve Hindistan ile Sahra altı Afrika'nın çoğunun bulunduğu belirtildi.

Bu rapor, çevresel etkiler ve iklimin yanı sıra eğitim, sağlık, temiz suya erişim ve yoksulluk gibi çocukların savunmasızlık hallerini bir araya getiren ilk rapor olma niteliğine sahip.

“Çocuklar suya ve yiyeceğe daha fazla ihtiyaç duyuyor”

Rapor yazarlarından biri olan Nick Rees, "Esasen rapor, iklim değişikliğinden bir çocuğun kurtulma yeteneğinin ihtimalini gösteriyor." sözlerini kullandı.

"İklim tehlikelerine karşı çocuklar savunmasız." açıklaması yapan Henrietta Fore, "Yetişkinlerle mukayese edildiğinde, çocuklar birim vücut ağırlığı başına daha çok suya ve yiyeceğe ihtiyaç duyuyor. Hava olaylarındaki aşırılık altında hayatta kalma ihtimalleri daha az." dedi.

Önümüzdeki dönemde Kasım ayında, İskoçya’nın Glasgow şehrinde Birleşmiş Milletler Cop26 İklim Zirvesi gerçekleştirilecek. Bu zirve de dahil olmak üzere Unicef'in raporu, bütün iklim müzakerelerinde alınan veya alınacak kararlara gençlerin dahil edilmesi çağrısına yer veriyor.

Yorumlar (0)