TURKOVAC’ın Faz-3 sonuçları açıklandı: Coronavac’ın en büyük rakibi 

Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mine Durusu Tanrıöver ve Prof. Dr. Serhat Ünal, TURKOVAC’ın Faz-3 sonuçlarını Ankara’da gerçekleştirdikleri basın toplantısında duyurdu. Sonuçlara göre Türk aşısı, CoronaVac’ın şu anda en büyük rakibi. Aşının yan etkilerini de açıklayan Ünal, CoronaVac ile TURKOVAC’ın aynı yan etkilere sahip olduğunu dile getirdi.  

SAĞLIK 12.01.2022, 12:45
TURKOVAC’ın Faz-3 sonuçları açıklandı: Coronavac’ın en büyük rakibi 

Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mine Durusu Tanrıöver ve Prof. Dr. Serhat Ünal, Ankara’da bir basın toplantısı düzenleyerek TURKOVAC’ın Faz-3 çalışması sonuçlarını basın mensuplarıyla paylaştı. Prof. Ünal, şunları aktardı: “TURKOVAC için izlem günü, 108 gün olarak belirlendi. Acil kullanım onayı (AKO) alındıktan sonra 23 Aralık 2021’de yeni gönüllü kabulünü durdurduk ve değerlendirmelere başladık. AKO’ya giden tek aşı datası bizim değil, bunu belirtmekte yarar var. TURKOVAC ile ilgili tüm veriler Sağlık Bakanlığı’na direkt olarak gönderiliyor. Bugün bizim aktaracağımız son değerlendirme sonuçları, 27 Aralık 2021 tarihinde elde edilen sonuçlardır. Bizim verileri paylaşacağımız şu anda dahi çalışmalar devam ediyor. TURKOVAC’ın etkinliği ve yeni vakalar takip ediliyor.” 

“Kıyas ürün CoronaVac” 

Prof. Dr. Tanrıöver: “Bizim TURKOVAC için kıyas ürünümüz CoronaVac. Çünkü ikisi de inaktif aşı. TURKOVAC, Çin tarafından geliştirilen Sinovac yani CoronaVac kadar etkili bir aşı. İki aşının da güvenilirliği aynı iken yan etkileri de aynı. TURKOVAC açısından önemli olan nokta ise Türkiye’nin yüzde 80’inin aşılandığı dönemde bu aşının geliştirilmesidir. CoronaVac geliştirildiğinde dünyada daha Covid-19 aşısı yoktu. Bu sebeple CoronaVac’ta Faz-3 aşamasında izlem süresi 43 gün iken TURKOVAC’ta izlem süresi 108 gün olarak belirlendi. Yerli aşımız için tüm verileri toplama ve karşılaştırma sürecimiz yeteri kadar vardı.” 



“40 bin gönüllüde bu aşamaya geleceğimizi biliyorduk” 

Prof. Dr. Tanrıöver: “Gönüllü sistemimize uygun olan gönüllülerin yarısı CoronaVac yarısı da TURKOVAC üzerinden gözlemlendi. 28 gün arayla 2 doz aşı yapıldı. 2’nci doz aşının üzerinden en az 14 gün geçtikten sonra semptomatik 40 Covid-19 vakasına ulaşmak hedefimizdi. 40 bin gönüllüde bu aşamaya geleceğimizi, vakaların bu sayıya ulaşacağını biliyorduk çünkü iyi bir hesap yapmıştık. İnsidans hızındaki artış, Covid-19 tanısını daha hızlı koymamızı sağladı.” 

“Vaka takiplerimiz devam ediyor” 

Tanrıöver: “22 Haziran-27 Aralık 2021 tarihleri arasında gönüllülerimize ait izlem bulgularını derledik. Güvenlik ve etkinlik setimizde gönüllülerin takibine devam ediyoruz. 1158 kişiye şimdiye kadar 2’nci doz aşıyı uyguladık. Toplam 2244 doz aşı yapıldı. Bu gönüllüler, protokollerimiz gereğince katı kriterlerden geçip gönüllü olarak seçilmiş kişiler. Gönüllülerin yüzde 73’ü erkek. Yüzde 43’lük kesim 40-55 yaş arasında ve yüzde 19’luk kesim de 19-29 yaş arasında.” 



Vaka oranları ve yan etkiler 

"Gönüllüler arasında aşı olan 1008 kişiden 68’inin Covid-19 testi pozitif çıktı. Bu vakaların yalnızca 23 tanesi TURKOVAC aşısı olmuş kişilerdi, kalan 45 kişinin aşısı CoronaVac idi. Vaka oranlarına baktığımızda TURKOVAC aşısı yaptıranlarda yüzde 4,55; CoronaVac aşısı yaptıranlarda yüzde 8,96 olduğunu saptadık. Hastalığın nasıl geçirildiği konusunda da iki aşı arasında iki katı kadar fark var. Gönüllülerimizin hastalığı nasıl geçirdiğini yakından takip ediyoruz. Vakalar ya asemptomatik ya da semptoma sahip ancak tıbbi desteğe ihtiyaç duymadan hastalığı atlatıyor. Hastaneye yatan hasta sayısı 3. Bu 3 hasta da oksijen desteğine ihtiyaç duymadı. TURKOVAC’ın yalnız 2 yan etkisi görüldü. Biri kusma diğeri de aşı olan bölgede ağrı idi.” 

Yorumlar (0)