TURKOVAC, acil kullanım onayını aldı: Uygulama için tarih belli oldu

Yerli Covid-19 aşısı TURKOVAC, tarafsız komisyonlar tarafından değerlendirilmesinin ardından acil kullanım için onay aldı. Aşının seri üretim detayları Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şanlıurfa'da başlayacak olan seri üretim öncesi düzenlenen törene video konferans yöntemiyle katıldı. Erdoğan, aşının Türk bilim insanları tarafından geliştirilmesinin ve Türkiye sınırları içerisinde üretilmesinin büyük önem taşıdığını belirterek vatana ve millete hayırlı olması yönünde dileklerini iletti.

SAĞLIK 22.12.2021, 14:43 22.12.2021, 15:02
TURKOVAC, acil kullanım onayını aldı: Uygulama için tarih belli oldu

Yerli olarak üretilen, koronavirüse karşı geliştirilen TURKOVAC’ın değerlendirme aşamaları tamamlandı. Faz ve laboratuvar sonuçları bağımsız ve tarafsız komisyonlar tarafından incelenen aşının acil olarak kullanılmaya başlanması için onay verildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan açıklamaya göre aşı bugün onay aldı ve derhal seri üretime başlandı. Aşı, gelecek hafta itibarıyla önce şehir hastanelerinde sonra da diğer sağlık kuruluşlarında uygulanmaya başlanacak. Yıl bitmeden önce ise aşının tüm sağlık merkezlerine ulaştırılması hedefleniyor.


Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıntıları açıklayacak 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şanlıurfa'da düzenlenen acil kullanım onayı ve seri üretime başlanması törenine video konferans yöntemiyle katıldı. Aşının Türk araştırmacılar ve bilim insanları tarafından geliştirilmesinin ve Türkiye'de seri üretime geçmesinin oldukça önemli olduğunu dile getiren Erdoğan, vatandaşların artık TURKOVAC, BioNTech ve Sinovac olmak üzere 3 aşıya birden ulaşabildiğini kaydetti. Seri üretime geçen aşının insanlıkla paylaşılmasından mutluluk duyulacağını aktaran Cumhurbaşkanı, hayırlı olsun dileklerini iletti.



Birçok değerlendirmeden geçti 

Geliştirilmesine 2020 senesinde başlanan yerli aşı, pek çok değerlendirme aşamasında geçti. Aşı olan ve olmayan gönüllülerden oluşan yüzlerce kişi üzerinde insan denemeleri yapılan aşının diğer mRNA ve inaktif aşıların semptomlarına benzer semptomlar oluşturduğu, hastaneye yatış ve hastalığı ağır geçir oranında düşüş gözlemlendiği açıklandı. Faz-3 aşamasının tamamlanmasıyla birlikte tüm sonuçlar bağımsız komisyonlara gönderildi. Bağımsız komisyonlar ise beklenen onayı verdi. 

Aşının kullanımını Bakan Koca açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşının kullanım tarihi hakkında ayrıntıları şu ifadelerle açıkladı: "Bugün itibarıyla kendi aşısını üretebilen 9 ülkeden biri olduk. Aşımız, gelecek haftadan itibaren şehir hastanelerinde ve sonrasında da yıl bitmeden tüm sağlık kuruluşlarında kullanılabilir hale gelecek. 2021 senesi bitmeden yaygın kullanıma geçilecek. 

Yorumlar (0)