Türkiye'de 40 bin sağlık çalışanı koronavirüse yakalandı!

Türkiye'de 40 binden fazla sağlık çalışanı yeni tip koronavirüse (Covid-19) yakalandı. 

SAĞLIK 07.11.2020, 10:26
Türkiye'de 40 bin sağlık çalışanı koronavirüse yakalandı!

Türkiye'de şu ana kadar yaklaşık 400 bin yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakası tespit edildi. 40 binden fazla sağlık personeli yeni tip koronavirüse (Covid-19) yakalanırken, 100'den fazlasının hayatını kaybettiği öğrenildi. 

Konuya ilişkin açıklama Toplum Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan'dan geldi. 

Prof. Dr. İlhan, Türkiye'de yeni tip koronavirüse (Covid-19) yakalanan her 10 kişiden birinin sağlık görevlisi olduğuna dikkat çekti. 

"En çok sağlık çalışanları etkileniyor"

Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) en çok sağlık çalışanlarını etkilediğini belirten Prof. Dr. İlhan, söz konusu çalışanların iş yükünün her geçen gün biraz daha arttığını söyledi.

Prof. Dr. İlhan, tüm sağlık çalışanlarının yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile canla başla mücadele ettiğini vurgulayarak, artık izin de kullanılamadığını ve çalışanların uzun zaman boyunca yakınlarını göremeden görev yürüttüklerini ancak yine de hiçbir şekilde motivasyonlarını kaybetmediklerini ifade etti. 

"Sağlıkçılar tatil bile yapamıyor"

Filyasyonda, hastanelerde ve ambulanslarda çalışan sağlıkçıların tamamının yoğun bir şekilde çalıştıklarını belirten Prof. Dr. İlhan, söz konusu kişilerin sürekli izolasyonda veya karantinada olduklarını ve tatil bile yapamadıklarını, bu nedenle insanların gerekli önlemleri olarak sağlıkçılara destek vermeleri gerektiğini söyledi. 

"Vatandaşlar kurallara uymalı"

Vatandaşların maske takmaları, mesafeye dikkat etmeleri ve hijyen kurallarına uymaları gerektiğini kaydeden Prof. Dr. İlhan, bu şekilde sağlık çalışanlarının üstündeki yükün azaltılabileceğine dikkat çekti. 

"Kalabalık mekânlardan kaçınmak şart"

Prof. Dr. İlhan, kış aylarının gelmesiyle beraber kapalı ortamlarda geçirilen vaktin azaltılması gerektiğini belirterek, vatandaşların kalabalık mekânlardan kaçınmaları ve bulundukları ortamları da sık sık havalandırmaları gerektiğini ifade etti.

"Aile üyeleri bile farklı noktalarda oturmalı" 

Kış aylarında insanların evlerinin camlarını sürekli kapalı tutmamaları gerektiğini kaydeden Prof. Dr. İlhan, evin içerisinde aile üyelerinin bile farklı noktalarda oturmaları gerektiğine dikkat çekti.

Prof. Dr. İlhan, insanların yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında alınan önlemlere uymadıklarını, bu nedenle sağlık çalışanların üstündeki yükün de arttığını belirterek, sağlık çalışanlarının nöbetleşe çalışsalar dahi yorulacaklarını söyledi.

"Bulaş zinciri kırılmalı"

Yeni tip koronavirüse (Covid-19) yakalanan sağlık çalışanlarının iyileştikten sonra yeniden görevlerinin başına döndüğünü aktaran Prof. Dr. İlhan, bulaş zincirinin mutlaka kırılması gerektiğini belirtti.

"Temaslıların tespit ve takibi önemli"

Prof. Dr. İlhan, yeni tip koronavirüste (Covid-19) temaslıların tespit ve takip edilmesinin önem arz ettiğine dikkat çekerek, temaslıların bulunması ve izolasyon altında tutulması halinde pandeminin kontrol altında tutulabileceğini ifade etti. 

Yorumlar (0)