Tırnak batması nedir? Belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

Tırnak batması, tırnağın köşesi veya kenarının yumuşak ete batmasıyla oluşan yaygın bir problemdir. Sıklıkla ayak başparmağında görülen tırnak batması; ağrı, şişme ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini göstermektedir.

SAĞLIK 14.01.2020, 11:26
Tırnak batması nedir? Belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

Tırnağın aşırı uzaması veya tırnağın cildin içine doğru uzaması, ayak parmaklarını sıkan veya parmaklara aşırı baskı yapan ayakkabıların kullanılması, ayakta aşırı terleme, ayak travmaları ve cilt hastalıkları gibi çeşitli sebeplerle oluşan tırnak batmasının belirtileri nelerdir?

Tırnak batması nedir?

Tıbbi adı onikokriptoz olan tırnak batması, genelde tırnak çevresinde bulunan yumuşak dokularda mikrobik enfeksiyon oluşmasıyla gerçekleşmektedir. Çoğu zaman acı verici olan tırnak batmaları, bölgede kızarıklık ve iltihapla birlikte görülebilir.

Tırnak batmasının belirtileri nelerdir?

En sık görülen tırnak batması belirtisi ağrıdır. Tırnağın tek veya iki tarafında görülen ağrı, dokundukça artış gösterir.

Tırnak batmasındaki diğer belirtiler şunlardır:

-Tırnak yatağının hassaslaşması
-Tırnak etrafının kızarması
-Tırnak çevresinin şişmesi
-Tırnak çevresindeki dokuda akıntı ve ısı artması

Aşağıdaki belirtiler görüldüğünde ise doktora başvurulmalıdır:

-Parmakta ciddi boyutta ağrı ve rahatsızlık hissi
-Tırnak yatağında yayılan kızarıklık veya irin
-Ayakta kan akışının zayıflamasına sebep olan diyabet veya ateroskleroz gibi diğer sağlık sorunlarının varlığı

Tırnak batması nasıl geçer?
Günde 4 kez ayak sıcak suda bekletilmelidir. Ayağın bekletileceği suya tuz, sabun veya antibakteriyel ürünler eklemeye gerek yoktur.

İltihaplı bölge de dahil olmak üzere ayak günde 2 kez sabunlu suyla yıkanmalıdır. Günün kalan kısımlarında ayağı temiz ve kuru tutmaya özen gösterilmelidir.

Yüksek topuklu veya dar kalıplı sıkı ayakkabılar giymekten kaçınılmalıdır. Tırnak batması geçinceye kadar mümkünse sandalet ve terlik gibi rahat ve açık ayakkabılar giyilmelidir.

Deriye batan tırnağın köşesi kaldırılıp, tırnak ve deri arasına sağlam duracak şekilde bir parça pamuk sarılmalıdır. Acı verici bir işlem olmasına rağmen bu işlem evde tedavinin en önemli kısmını oluşturmaktadır. Ayak sıcak suda bekletildikten sonra araya konan pamuk biraz daha geriye ittirilmelidir ve her gün değiştirilmelidir. 7 ila 15 gün içerisinde tırnak uzayacak ve batık problemi geçecektir.

Batık tırnaktaki iltihap nasıl kurutulur?
Antibiyotik özelliği gösteren sarımsak, tırnak batması sonucu oluşan enfeksiyonu kontrol etmeye yardımcı olmaktadır. Havanda dövülen bir diş sarımsak tırnağa uygulanıp, üzeri yara bandıyla kapatılarak gece boyunca bekletilmelidir. Batık tırnağın olduğu parmak rahatlayana kadar bu işlem her gün tekrar edilmelidir.

Tırnak batması için en etkili çözümlerden diğeri de soğandır. Bir adet soğan haşlandıktan sonra ezilip, ılık haldeyken bir bezin üzerine yerleştirilerek iyice yayılmalıdır. Elde edilen soğan lapası batığın oluştuğu yere temas ettirilerek, parmak bandajla sarılmalıdır. Bu şekilde en az iki saat beklemek batık sorununu çözmeye yardımcı olmaktadır.

Batık tırnak için bir diğer önlem de İngiliz tuzudur. Ayağın dayanabileceği kadar sıcak suya İngiliz tuzu ekleyerek, problemli ayağı 15 dakika suda bekletip, kuruladıktan sonra çorap giymek de ayaktaki batık şikâyetini azaltan yöntemlerden biridir.

Etkili çözümlerden bir diğeri de elma sirkesi. Elma sirkesi antibakteriyel özelliği sayesinde iltihaplı bölgeyi koruyarak, hassasiyete neden olan iltihabı azaltmaktadır. Bir litre sıcak suya eklenen elma sirkesinin içinde ayağı 20 dakika bekletmek ve bu işlemi bir hafta boyunca her gün tekrarlamak batık tırnak şikâyetini önlemektedir.

Güçlü bir mantar ilacı olan saf çay ağacı yağı, batık olan bölgede oluşan mantar üzerine her gün bir damla damlatıldığında mantarı önlemektedir.

Tırnak batmasını önlemek için neler yapılmalıdır?
-Tırnak ve tırnak etlerinin düzgün kesilmesi gerekmektedir.
-Kesilen tırnağın kenarlarındaki sertlik ve keskinliği azaltmak için törpülemek gerekmektedir.
-Ayağı çok sıkan ayakkabılardan uzak durarak, ayağın doğal şekline uygun olan ayakkabılar tercih edilmelidir.


-Giyilen ayakkabının hava geçirdiğinden ve ayakların nefes aldığından emin olmak gerekmektedir.
-Çok yüksek topuklu ayakkabılardan uzak durulmalıdır.
-E vitamini veya bitkisel yağlar içeren kremlerle el ve ayaklar sürekli olarak nemli tutulmalıdır.

Yorumlar (0)