"İran da, ABD de savaş istemiyor"

Ne İran'ın ne de ABD'nin savaş istediğini belirten İranlı eski Büyükelçi Afşar Süleymani, bunun sebebini "Çünkü iki taraf da savaşın İran, ABD, bölge ve dünya için büyük zararlara yol açacağını biliyor" ifadeleriyle açıkladı.

DÜNYA 14.01.2020, 11:31
"İran da, ABD de savaş istemiyor"

İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin öldürülmesi ve arkasından İran'ın Irak'taki ABD askerî üslerini vurması ile had safhaya ulaşan ABD-İran gerilimini değerlendiren İran'ın deneyimli diplomatlarından eski Büyükelçi Afşar Süleymani, hem Amerika'nın hem İran'ın savaş istemediğini söyleyerek, sorunların diplomatik yollarla çözülebileceğini belirtti.

Eski Büyükelçi Afşar Süleymani, İran'ın, Irak'taki Amerikan üslerine saldırmasının ardından ABD Başkanı Donald Trump'ın 8 Ocak'ta yaptığı konuşmanın iki ülkenin de savaş istemediğinin göstergesi olduğunu kaydetti.

Tecrübeli eski büyükelçi Afşar Süleymani, diplomatik yolların izlenmesi durumunda savaş havasının dağılacağını ve İran halkının isteğinin de bu yönde olduğunu belirterek şunları söyledi:

"ABD Başkanı Donald Trump'ın konuşmasının ardından ortaya çok mutlak bir gerçek çıktı. İran da, ABD de savaş istemiyor. Çünkü iki taraf da savaşın İran, ABD, bölge ve dünya için büyük zararlara yol açacağını biliyor. Elbette savaş, İran'a çok daha büyük zararlar verebilir. Savaşı, bölge ülkelerinin de istemediğini düşünüyorum. Anlaşıldı ki; tüm problemler ancak diplomatik yollarla çözülebilir."

"ABD yaptırımları hafifletse, müzakere imkanı olabilir"

Tecrübeli eski büyükelçi Afşar Süleymani, İran için esas meselenin ekonomik yaptırımlar olduğunun altını çizerek, "Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yaptırımları hafifletse, petrolün satışına ve parasının ulaşmasına fırsat tanısa, müzakere imkanı doğabilir." ifadelerini kullandı.

Eski büyükelçi Afşar Süleymani, İran halkının İran'daki ekonomik gidişatın düzeltilmesini istediğinin altını çizerek, Amerika'nın yeni yaptırımlarla daha fazla zarar veremeyeceğini, öncekilerin etkisinin devam ettiğini savundu.

Afşar Süleymani, "İran, yaptırımların durması ve gelirinin artırması için çabalıyor. Bunu ne ölçüde başaracağını göreceğiz." dedi.

İran yeni bir saldırı düzenler mi?

İranlı yetkililerin yaptığı "intikam" açıklamalarının, bunların uygulayacağı anlamında gelmediğini belirten Afşar Süleymani, "İran'ın yeni bir saldırı düzenleyeceğine ihtimal vermiyorum. Yapmaya imkanı olduğunu gösterdi. Ancak yeni bir saldırı düzenlemeyecektir." diye konuştu.

Yorumlar (0)