Siyah maske tuzağı!

Vatandaşların maskeyi alırken bazı kriterleri bilmesi gerekiyor. 2007 yılından bu tarafa maske üreten Hasan Gözala şu uyarılarda bulundu: Maskeler üç katlı ve filtreli olmalı. Orta katmanda filtre görevi gören kumaş yoksa o maske koruma sağlamıyor. Nanoteknoloji ürünü denilen siyah maske ise tamamen aldatmaca. Ağza mendil bağlamak daha iyi. Dezenfekte için de maske alkolle yıkanmalı.

SAĞLIK 07.04.2020, 08:55
Siyah maske tuzağı!

İlk kez 12 Aralık 2019 tarihinde Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde görülen, yayılım hızı ve öldürücü etkisiyle tüm dünyayı esir alarak 1 milyondan fazla kişide görülen ve 65 binden fazla insanın da hayatını kaybetmesine sebep olan yeni tip koronavirüs (Covid-19) Türkiye’yi de etkisi altına aldı.

Alınan tedbirler sayesinde Avrupa ve Amerika'daki tablonun yaşanmadığı ülkemizde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı son önlemlerle vatandaşlara market, pazar yeri ve toplu ulaşım araçlarında maske takma zorunluluğu getirildi. Alınan bu kritik kararla gözler bir kez daha, öldürücü etkiye sahip olan koronavirüsün (Covid-19) yayılmasını önlemede ve kişisel duyarlılığın artmasında önemli bir role sahip olan maskelere çevrildi.

Her kumaştan maske olur mu?

Türkiye’de ilk Covid-19 (yeni tip koronvirüs) vakasının görülmesinin ardından eczane ve marketlerde yok satmaya başlayan, fiyatı da adet başına 20 kuruştan 15 liraya kadar çıkan medikal maskeler usulüne uygun şart ve hammaddelerle üretilmeyince işlevini yerine getirmiyor, bilakis zararı bile var. 2007 senesinden bu yana maske üretimi yapan Merve Medikal Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Gözala, medikal maske üretiminde dokusuz ve örme olmayan "Non Woven" adı verilen kumaş kullanılması gerektiğini vurguluyor.

Non Woven kumaş nerelerde kullanılıyor?

Non Woven kumaşların da kendi arasında ayrıldığının altını çizen Hasan Gözala şöyle diyor:

“Çocuk bezi ve ıslak mendil üretiminde kullanılan kumaşlar da, mobilya üretiminde kullanılan bazı kumaşlar da Non Woven olarak geçiyor. Bu kumaşlardan üretilip piyasaya sürülen çok maske gördüm. Tam muhafaza sağlaması için konuyan burun teli bile yok. Bu kumaşlarla medikal maske üretimi sağlık açısında büyük sıkıntı. Medikal maske için kullanılan kumaşlar bunlardan ayrı. Yapılacaksa da bu kumaşlar tercih edilmeli.”

Filtrasyon kumaşlı maske!

Vatandaşların yoğun rağbet gösterdiği medikal maskelerden ise filtreli olanlarının kullanılması şart. Üç katmandan oluşan ve özel kumaştan üretilen filtreli maskenin ağızla temas eden iç katmanı normal kumaştan oluşuyor. İkinci katmanda yani orta katmanda filtrasyonu sağlayan özel kumaş, üçüncü katman olan dış katmanda ise birinci katmandaki gibi normal kumaş kullanılıyor. Vatandaşların koronavirüsün yayılmasını önlemek için öncelikli olarak 3 katlı filtreli maske tercih etmesi gerekiyor. Bunun dışında kullanılacak olan yine 3 katlı olup orta katmanda filtrasyon görevi gören kumaş kullanılmayan maske ile orta katmanı hiç bulunmayan 2 katlı maskeler ise gerçek anlamda koruma sağlamıyor.

Sadece alkolle yıkamak gerekiyor

“Nanoteknoloji maske” adı altında piyasaya sürülen siyah renkli maskenin de aldatmaca olduğunu ifade eden Hasan Gözala şöyle diyor:

“Bu maskeleri takmak yerine ağıza mendil bağlamak daha iyi. Yıkanabilir denilerek pazarlanan maskeler konusunda halkımızı uyarıyorum. Maskenin iyice dezenfekte olması için sadece alkolle yıkanması gerekir. Ayrıca tekstil kumaşından yapılan yapılan maske yıkanırsa gözenekler açılabilir ve tehlikeli olabilir.”

Üretilen ortam çok önemli

Maske üretiminde dikkat edilmesi gereken hususları da sıralayan Hasan Gözala, maske üretilen ortamın steril olması gerektiğinin altını çiziyor. Hasan Gözala, maske üretiminde çalışanların koruyucu tulum, maske, bone ve eldiven takması gerektiğini belirterek koruyucu kıyafetlerin de gün içinde değiştirilmesi gerektiğini söylüyor. Hasan Gözala, steril olmayan ortamlarda üretilen maskelerle çok sayıda insana hastalık bulaştırılabileceğini hatırlatıyor.

Yorumlar (1)
Deniz G. 4 yıl önce
Bunlar daha herkese katsız maske temin edemedi. Ama sorsan Almanya bizi kıskanıyor.